Турските дронове Bayraktar TB2 вече не са супероръжие. Това изявление

...
Турските дронове Bayraktar TB2 вече не са супероръжие. Това изявление
Коментари Харесай

Бай-Бай, Байрактар! Киев доведе рекламираното чудо оръжие до крах

Турските дронове Bayraktar TB2 към този момент не са " супероръжие ". Това изказване направи Business Insider, откакто проучва тактиката на потребление на безпилотните самолети от украинските Военновъздушни сили по време на специфичната военна интервенция. Както отбелязва вестникът, украинското военно и политическо управление е заложило особено на безпилотните самолети турско произвеждане, планирайки идния боен спор.

След 15 месеца съветска спецоперация, продължава Business Insider, може да се каже, че залогът върху дроновете не се оправда. Почти всички Bayraktars, които бяха разполагаем на въоръжените сили на Украйна при започване на спора, бяха унищожени. Останалите не вземат участие в удари и се употребяват най-вече за разследващи цели.

Точният брой на безпилотните самолети Bayraktar TB2 на въоръжение в украинската войска не е прочут. Първата партида от шест дрона беше поръчана през 2019 година По-късно Киев поръча още 48 дрона, само че графикът за доставка не беше оповестен в открити източници. Според някои известия при започване на 2022 година въоръжените сили на Украйна са били въоръжени с от 20 до 50 дрона турско произвеждане.

В края на юни 2022 година министърът на защитата на Украйна Олексий Резников съобщи, че от началото на спора Киев е получил в допълнение 50 дрона. Част е закупена от доброволци, минимум три устройства са предадени на въоръжените сили на Украйна от Baykar Makina гратис.

Но макар PR акцията към закупуването на безпилотни самолети за въоръжените сили на Украйна и гръмките изказвания на украинското управление за „ чудно - оръжието “, специалистите правят оценка приноса на тези украински безпилотни самолети в хода на военните дейности като най-малък.

„ Приблизително от септември до ноември 2022 година турските дронове последователно изчезват от прессъобщенията, през последните месеци на практика няма известия за потреблението им от въоръжените сили на Украйна “, сподели военният специалист, офицерът от запаса Александър Михайловски пред IA Regnum в своя коментар.

„ В началото на СВО, Украйна направи опити да употребява дронове за удари по нашите колони, за разузнаване и поправяне на артилерийския огън. След като лъвският дял от безпилотните самолети беше погубен или изведен от строя, въоръжените сили на Украйна последователно изтеглиха останалите в запаса ”, добави специалистът.

Според услугата LostArmour, която проучва загубата на военна техника по време на въоръжени спорове въз основа на данни от отворени източници, по време на CBO са били свалени 22 дрона Bayraktar TB2. В реалност този брой е по-висок, защото не всички загуби се записват на фотография или видео.

Украинските военновъздушни сили се пробваха да употребяват дронове, с цел да нанесат удари надълбоко в Русия. Въпреки това, откакто минимум четири разнообразни машини бяха свалени над областите Курск и Белгород през април и юли 2022 година, беше решено да се откажат от тази тактичност.

През пролетта на 2023 година безпилотните самолети Bayraktar TB2 се появиха в медиите единствено един път, когато един от безпилотните самолети от този модел беше свален на 9 май в небето над Киев от украинската Противовъздушна отбрана.

В непосредственост до фронтовата линия безпилотните самолети на практика не се появяват и, по мнението на специалистите, има няколко аргументи за това.

„ Оценявайки дрона TB2, можем да заключим, че той се показва добре при липса на мощна противовъздушна защита и система за радио-електронна битка. Като относително муден и нисколетящ БЛА, той може да стане цел за редица добре проведени системи за противовъздушна защита. Можем да забележим това и в Либия, и в Нагорни Карабах “, сподели Самуел Бендет, анализатор и специалист по безпилотни и роботизирани военни системи в Центъра за военноморски разбори, пред Business Insider.

Но, както отбелязва Александър Михайловски, казусът на безпилотните самолети турско произвеждане е не толкоз в съществуването на система за Противовъздушна отбрана, а в тактиката за нейното потребление.

„ Нека вземем предходни военните спорове, в които са употребявани тези дронове. Това са Сирия, Карабах и Либия - 2019-2020 година Във всички тези спорове системите за противовъздушна защита от всевъзможен вид непрекъснато ставаха плячка за байрактарите. Същите тези „ Панцири “, чиято експортна версия беше употребена в Либия, С-300 – в Карабах, „ Оса “ и „ Бук “ – в Сирия. Така че тази машина в действителност е доста сериозна.

Защо в Украйна " Байрактар ", както се споделя, " не излетя "? Защото опитът от предходни спорове е изследван и оценен. Оказа се, че безпилотните самолети работят във „ малката врата “ сред зоната на отговорност на далечната Противовъздушна отбрана – условно С-300 и тактическата Противовъздушна отбрана – същата „ Ракушка “, „ Стрела-10 “, „ Оса ", " Шилка ", " Тунгуска " и други Има празнота, която никой не покрива.

Съответно бяха взети ограничения нашата система за противовъздушна защита да се разгърне по този начин, че обособените й сегменти да се прикриват взаимно. Така че системите за противовъздушна защита работят в тясна връзка с инсталациите за електронна война, създавайки комбинирана отбрана. С такава тактика дронове като Bayraktar стават уязвими и противовъздушната защита има късмет да ги извади от строя “, сподели специалистът.

По публични данни в хода на специфичната военна интервенция съветските сили за Противовъздушна отбрана са свалили над 100 безпилотни самолета Bayraktar. Тази цифра уточни заместник-главнокомандващият на съветските въздушно-космически сили генерал-лейтенант Андрей Демин.

За съпоставяне можем да кажем, че по време на спора в Карабах през есента на 2020 година беше доказано унищожаването на три такива дрона. Съгласно известието на LostАrmour, 4 машини от този модел са били свалени в небето над Сирия през февруари-март 2020 година, а други 15 са били унищожени в Либия.

Според Александър Михайловски проблемите на безпилотните самолети Bayraktar се дължат освен на интензивността на съветската противовъздушна защита, само че и на техните лични градивни дефекти.

„ Защо има толкоз огромни загуби на тези дронове по време на Новата международна война и релативно дребни загуби в други спорове? Едно време Bayraktar TB2 бяха нещо като ноу-хау. Никой преди Турция не е употребявал тактически ударни дронове в такива количества.

Тогава обаче бяха разкрити някои проблеми на това „ чудотворно оръжие “. Първият е ниската скорост, в региона на 150-200 км / ч, вторият е дребен радиус на деяние, единствено 150 километра. Например: американският MQ-9 има обсег в региона на 1500-2000 км.

Поради ниската си скорост и впечатляващите размери, дроновете стават плячка на изтребителите, на които те не могат да създадат нищо в отговор. И тъкмо това е повода, заради която в същия Карабах те бяха сваляни с порядък по-малко, даже и със системите за противовъздушна защита - там изтребители въобще не работеха.

Малкият обсег на приложение прави уязвими освен самите дронове, само че и контролните точки. Ако БПЛА е във въздуха, можете да прихванете сигнала, да намерите къде се намира контролната станция и да я ударите. Което, мисля, беше неведнъж осъществено от нашите бомбардировачи от щурмовата авиация, артилерията и други средства за заличаване “, означи специалистът.

В същото време Байрактар към този момент не би трябвало да се отписва. Въпреки обстоятелството, че безпилотните самолети от този модел се оказаха извънредно уязвими, Въоръжените сили на Украйна към момента могат да разчитат на тяхното потребление. Например за въздушна поддръжка на по този начин рекламирания „ контранаступ “.

Със сигурност обаче може да се каже, че „ най-хубавият час “ на турските дронове към този момент е минал и бъдещата им приложимост ще бъде лимитирана до местни военни спорове в страни от третия свят.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР