Турските депутати ратифицираха кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО

...
Турските депутати ратифицираха кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО
Коментари Харесай

Турция ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО

Турските депутати ратифицираха кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО в дълго отлагано гласоподаване, което съставлява огромна крачка напред по пътя на скандинавската нация към участие.

Швеция подаде молба за присъединение през 2022 година след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, само че Турция отхвърли утвърждение на фона на спор за това, което назова поддръжката на Швеция за кюрдските сепаратисти.

Очаква се турският президент Ердоган да подпише закона до дни. Това оставя Унгария единствената членка на НАТО, която към момента не е утвърдила присъединението на Швеция.

Шведският министър председател Улф Кристерсон разгласява в обществените медии: „ Днес сме една крачка по-близо до това да станем пълновръстен член на НАТО “.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства гласуването на Турция, като сподели, че разчита Унгария да „ приключи националната си ратификация допустимо най-скоро “.

Унгария упрекна Швеция във враждебно отношение. През март представителят на унгарското държавно управление Золтан Ковач упрекна чиновници в Швеция, че седят на „ разпадащ се престол на морално предимство “. По-рано Стокхолм упрекна унгарското държавно управление в оттегляне от демократичните правила на Европейски Съюз.

Има обаче признаци на прогрес. Унгарският министър председател Виктор Орбан предложения във вторник своя шведски сътрудник в Будапеща за диалози, заявявайки в писмо, че " по-интензивен разговор може да способства за подсилване на доверието ".

Външният министър на Швеция Тобиас Билстрьом сподели, че не вижда " никаква причина " да договаря с Унгария " на този стадий ", само че добави, че двете народи " могат да водят разговор и да продължат да разискват въпроси ".

Турция блокира кандидатурата на Швеция до юли, когато беше реализирано съглашение. Във вторник вечерта депутатите гласоподаваха 287-55 в поддръжка на участието на Швеция. Сега се чака президентът Реджеп Тайип Ердоган да подпише закона.

Турция твърдеше, че Швеция дава леговище на кюрдските екстремисти и би трябвало да направи повече, с цел да разбие размирен групи като Кюрдската работническа партия (ПКК), която счита за терористична организация. Европейски Съюз и Съединени американски щати също дефинираха ПКК като терористична група. Като всяка от 31-те страни членки на НАТО, Турция има пълномощието да блокира присъединението на нови страни към групата.

Но Швеция вкара по-строги закони за битка с тероризма през юни, правейки нелегално даването на финансова или логистична помощ на терористични групи.

Швеция и нейният източен комшия Финландия, и двете от дълго време считани за военно неутрални, оповестиха желанието си да се причислят към НАТО през май 2022 година, няколко месеца откакто Русия стартира пълномащабното си навлизане в Украйна. Финландия публично се причисли през април, удвоявайки дължината на границата на алианса с Русия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР