Турски строителни компании съобщават, че новите програми на правителството в

...
Турски строителни компании съобщават, че новите програми на правителството в
Коментари Харесай

Жилищата в Турция поскъпват двойно

Турски строителни компании оповестяват, че новите стратегии на държавното управление в поддръжка на имотния бранш ще засилят продажбите на жилища, само че няма да разрешат казуса с стремглавия растеж на цените на жилищата, които набъбнаха с близо 100% на годишна база, предава Ройтерс.
 
Президентът Реджеп Ердоган разгласи три обособени пакета от заеми в понеделник за разрешаване на казуса с растящите цени на парцелите, защото локалните поданици не съумяват да открият налични жилища за наемане или закупуване след валутната рецесия предходната година.
 
Една от ограниченията беше пакет от заеми за строителните компании, с цел да завършат незавършени планове, при изискване че обещаят да запазят пазарните цени непроменени за една година.
 
Според строителните компании стратегиите, които включват и евтини ипотечни заеми, ще поддържат продажбите на жилища с към 20%, само че няма да оказват помощ за прекъсването на растежа на цените на жилищата в кратковременен проект.

Строителите показват растящите индустриални разноски, обезценяването на лирата и слабото предложение на жилищния пазар като аргументи за растящите цени. Сефер Алтоглу, член на борда на шефовете на компанията за жилищно строителство Mint, съобщи, че строителните разноски порастват с 10% на месец и това би трябвало да бъде отразено в цените на жилищата.

„ Ако ми остават осем месеца да завърша плана си, това значи, че разноските ще набъбнат с над 80%. Защо би трябвало да поемам тези разноски и да резервирам цените постоянни, с цел да се възползвам от на ниска цена заем? “, пита Алтиоглу.

Индексът на строителството набъбна със 102% на годишна база през март, сочат данни на Турския статистически институт. Индексът на цените на жилищата също се увеличи с 96% на годишна база през февруари, сочат нови данни на централната банка. В Истанбул показателят е повишен със 106% на годишна база.

Чужденци влагат в парцели в Турция

Алтиоглу споделя, че фирмите не желаят да стартират нови планове поради „ непредсказуеми “ разноски, както и неустановеност дали могат да продават жилищата, защото покупателната дарба на турците се утежнява поради ширещата се инфлация, която доближи 70% през април.

Ердоган съобщи, че пакетът от заеми за строителните компании цели да усили предлагането на жилища, а затова и да балансира цените. Той добави, че евтините заеми ще оказват помощ на турците и да купуват нови жилища.
 istock istock
Ибмрахим Бабаджан, президент на компанията за жилищно строителство Babacan Holding, споделя, че държавното управление би трябвало да поддържа и нови планове, а освен незавършените, с цел да усили още повече предлагането.

Той добави, че продажбите на жилища ще набъбнат с 20-25% вследствие на евтините заеми, само че ограниченията не позволяват казуса с растящите цени на жилищата.

„ Жилищните заеми с рента от 0,99% са доста привлекателни в страна с годишна инфлация от 70%. Няма подозрение, че купувачите ще се възползват от тях “, отбелязва Бабаджан.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР