Турски съд реши днес турският бизнесмен и филантоп Осман Кавала

...
Турски съд реши днес турският бизнесмен и филантоп Осман Кавала
Коментари Харесай

Въпреки призивите от чужбина турски съд остави Осман Кавала в затвора

Турски съд реши през днешния ден турският предприемач и филантоп Осман Кавала да остане в пандиза, заяви турският ефирен канал НТВ. В Турция през днешния ден стартира нов правосъден развой против Кавала и още 15 души за ролята им в националните митинги през 2013 година. Според критици казусът има за цел да постави завършек на инакомислието, отбелязва Ройтерс.

Следващото съвещание по делото е планувано за 6 август.

Кавала и още осем обвинени за митингите за парка Гези в Истанбул бяха оправдани по всички обвинявания през февруари 2020 година, само че апелативен съд анулира това решение през януари, напомня Ройтерс.

Филантропът, който се намира в прелиминарен арест от три години и половина, е упрекнат и в присъединяване в опита за прелом през 2016 година Тези обвинявания бяха обединени със случая Гези през февруари.

Европейският съд за правата на индивида, Комитетът на министрите на Съвета на Европа и Съединени американски щати приканиха към този момент няколко пъти Турция да освободи Кавала.

" Всяка фаза от този развой е изпълнена с неправда, неплатежоспособност и нелогични и противозаконни процедури ", съобщи група, наречена " Освободете Осман Кавала ". Подновяването на случая Гези " излага освен държавното управление и правосъдната система, само че и цялата страна ", уточни групата.

Кавала се намира в пандиза в Силиври, покрай Истанбул, и се включи посредством видеоконферентна връзка в първото съвещание от процеса, оповестява Агенция Франс Прес.

Той съобщи, че обвиняванията против него не се базират на " никакво доказателство " и съпостави процеса със правосъдните практики, съществували в нацистка Германия.

" Да бъде лишен един човек от свободата си посредством корист с власт /.../ и да се вкарва в илюзия правораздаването като се заобикаля законът за опазване в действие на това отнемане /от свобода/ навежда на мисълта за тези практики ", уточни Кавала.

Знак за безпокойството, което казусът провокира в чужбина, бе това, че доста европейски дипломати, в това число генералните консули на Франция и Германия, участваха на днешното правосъдно съвещание, отбелязва Агенция Франс Прес.

В взаимно известие, оповестено през вчерашния ден, Париж и Берлин приканиха Турция да съблюдава " интернационалните си задължения и да освободи неотложно Осман Кавала ", в сходство с решение на Европейския съд за правата на индивида.

Кавала, който е упрекнат от турските управляващи и в " шпионаж ", още веднъж отхвърли предявените против него обвинявания.

63-годишният Кавала, който е роден в Париж, е уважавана фигура на гражданското общество в Турция. Той е прочут с поддръжката си за културни планове, отнасящи се до тематики като правата на малцинствата и кюрдския въпрос.

Критици настояват, че турската правосъдна система е употребена, с цел да санкционира съперници на президента Реджеп Тайип Ердоган, изключително след опита за прелом през 2016 година, отбелязва Ройтрес. Президентът и неговата ръководеща Партия на справедливостта и развиването настояват, че правосъдната система е самостоятелна.

Обвиненията против други седем души, които се намираха в чужбина по време на първия развой, бяха включени в новото дело. Някои от подсъдимите бяха оправдани през 2015 година по обвинявания, свързани с митингите за Гези, което значи, че в този момент ще бъдат съдени за трети път за същите събития, отбелязва Ройтерс.

Протестите за Гези започнаха през лятото на 2013 година, като демонстрации за запазването на парк в Истанбул, който разполага с лимитирани зелени пространства, само че бързо обгърнаха цялата страна. Според Ердоган, който тогава бе министър председател на страната, митингите са имали за цел да смъкват държавното управление му, а не са били провокирани от опасения за околната среда. Обвиняемите отхвърлят тези изказвания.

Прокуратурата желае доживотни присъди затвор без право на опрощение за подсъдимите, които са упрекнати в опит за събаряне на държавното управление и финансиране на митинги, дружно с други обвинявания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР