Турски съд осъди депутата от про-кюрдската Народно-демократична партия“ (НДП) Осман

...
Турски съд осъди депутата от про-кюрдската Народно-демократична партия“ (НДП) Осман
Коментари Харесай

Турски съд праща кюрдския депутат Осман Байдемир за година в затвор

Турски съд осъди депутата от про-кюрдската „ Народно-демократична партия “ (НДП) Осман Байдемир на една година, пет месеца и 15 дни затвор, като го призна за отговорен за нанасяне на обиди на служители на реда. Присъдата е по отношение на присъединяване на Байдемир в митингите през 2012 година, когато той е на поста кмет на град Диарбекир.

По-рано Байдемир - прочут кюрдски политик – беше лишен от депутатски имунитет и санкциониран за произнасянето на думата „ Кюрдистан “ по време на сесия на Народното събрание на Турция. В официално съобщение на турското държавно управление се показва, че Байдемир е санкциониран, поради нанасяне на засегнатост на „ общото минало и историята на турския народ “.

По време на парламентарната сесия през декември, на която се обсъждаше бюджета, депутатът попита, дали държавното управление е заделило средства за запазване, потребление и рационализиране на кюрдския език и езиковото образование на други малцинства.

„ В тази страна живеят 25 милиона кюрди. Да се споделя: Има [държавен] кюрдски ефирен канал, какво още желаете? – значи да се употребява утвърдилата се форма на асимилация. Като наследник на кюрдския народ, като представител на Кюрдистан, аз имам задача. Искам покривът над главите ни да се поделя сред турци и кюрди. Ако [продължавате] да изключвате кюрдите, в случай че ги игнорирате, в случай че ги пращате в пандизите, от това ще загуби 80-милионното [население на Турция] ", сподели тогава Байдемир.

Заместник-председателят на турския парламент Айсенур Бахчекапили от ръководещата „ Партия на справедливостта и развиването “ (ПСР) иронично го репликира, питайки къде се намира Кюрдистан, за който той приказва. В отговор Байдемир постави ръка върху гърдите си и сподели: „ Тук. Кюрдистан е на тъкмо това място, г-жо ръководител. Кюрдистан е все на това място “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР