Турски поток ще има. Работим по концепцията за газоразпределителен център

...
Турски поток ще има. Работим по концепцията за газоразпределителен център
Коментари Харесай

Теменужка Петкова вярва, че ще има и ”Турски поток” и газов хъб

”Турски поток ” ще има. Работим по концепцията за газоразпределителен център на Балканите. Имаме утвърждението на Европейски Съюз за това. Концепцията планува да се построи газопреносна инфраструктура в България и основаването на газова борса. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Какво решение ще вземе Русия и в каква посока ще тръгне втората тръба зависи от Европейски Съюз. България прецизно следва европейското законодателство в енергетиката, добави тя.

„ България е извлякла своите поучения от плана " Южен поток ". Ние работим за диверсификацията на източниците на природен газ. Това ще ни даде опция да доставяме природен газ и от Съединени американски щати и Катар и така нататък Ние би трябвало да гледаме националния си интерес и прецизно да съблюдаваме европейските правила. Всичко вършим по реда на разпоредбите и европейските наставления във връзка с природния газ “, безапелационна бе Петкова.

Тя разяснява и тематиката с Енергийната тактика на страната ни, която някогашният министър на стопанската система Румен Овчаров дефинира като източник на финансиране на избрани компании. „ Изненадана съм от тези думи. Стратегията е със период до края на 2020 година Правителството направи актуализация на тактиката и би трябвало да се дефинира кой би трябвало да вземе решение за реализацията на плана. В третата фаза на плана ще се даде гаранция, че страната ни няма да бъде ощетена “, акцентира Теменужка Петкова.

„ България транзитира 17 милиарда газ годишно, като 15 от тях за Турция. Затова търсим реализация на газов хъб и газова борса, с цел да не поносим загуби. Това би трябвало да се случи до края на 2019 година “, сподели още енергийният министър.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР