Турски поток неизбежно ще стане български, пише руският вестник Независимая

...
Турски поток неизбежно ще стане български, пише руският вестник Независимая
Коментари Харесай

Турски поток неизбежно ще стане български

" Турски поток " неизбежно ще стане български , написа съветският вестник " Независимая газета ".

България е подготвена да одобри втората тръба от " Турски поток " и брои дните досега, когато ще се трансформира в един от газовите центрове на Европа. В материала се отбелязва, че страната е разкрила нов сектор от директния газопровод за доставка на газ от Турция, Азербайджан и Русия . Представители на Европейската комисия поддържат София в проектите й. Експерти, интервюирани от изданието, смятат, че Русия няма различен вид с изключение на да насочи втората тръба на " Турски поток " към България.

 Борисов и Петкова откриха уголемение на директния газопровод до Турция
Борисов и Петкова откриха уголемение на директния газопровод до Турция

Това е техническа причина за реализиране на двупосочни доставки на природен газ

" Независимая газета " написа, че в петък България откри директния газопровод за Турция в сектора Лозенец - Недялско.

Вестникът добавя, базирайки се на " Дойче веле ", че след неуспеха на " Южен поток " България стартира концепцията за основаване на газов хъб до Варна и в този момент Брюксел отбелязва, че са заинтригувани да бъде основан подобен хъб и надлежно втора тръба на " Турски поток " до територията на България.

" Европейската комисия изцяло поддържа стремежите на България да съедини доставките на газ ", съобщи в петък в изявление за немската медия заместник-председателя на Комисията Марош Шефчович. Това, съгласно съветския вестник, ще докара до диверсификация на доставките.

Вестникът написа още, че е любопитен фактът, че на фона на експортните планове на Русия все повече страни показват упоритостите си да се трансфорат в газов център.

В контраст на съществуващите и плануваните съветски газопроводи в Европа Франция, Испания и Португалия показват желанието си да обезпечат диверсифициране на енергийните доставки посредством закупуване на полутечен природен газ, явно от Съединени американски щати. Така че плановете за газови хъбове " порастват " в Европа като гъби след дъжд , разяснява " Независимая газета ".

Но вестникът разяснява, че вероятностите за втора тръба на " Турски поток " за България сега са на стадий разискване и към момента не е взето дефинитивно решение.

През май министърът на енергетиката на Русия Александър Новак съобщи, че Русия се нуждае от гаранции, с цел да одобри решение за втора " директна " тръба на " Турски поток " към Европа през България. " Газпром " преглежда разновидности за маршрута на втората тръба през България и Сърбия или през Гърция и Италия.

Новак добави, че Москва желае гаранции от България и от Европейската комисия.

През юни ръководителят на " Газпром " Алексей Милер разяснява въпроса, отбелязвайки, че сега България, Сърбия и Унгария одобряват решение за развиване на национални газопреносни мрежи . По думите му при започване на 2020 година газът от " Турски поток " може да бъде ориентиран към газопреносната система на България, Сърбия и Унгария.

На въпрос дали е допустимо строителство на директна тръба към България през Черно море, Милер отговори, че са нужни 100-процентови гаранции от Европейската комисия и България.

На формалния уебсайт на " Газпром " за " Турски поток " не написа накъде ще е ориентирана втората тръба. Само се загатват " прилежащите страни ".

Някои специалисти считат, че Русия няма различен вид с изключение на да се свърже със съществуващата мрежа в България. Но не всички са оптимистично настроени във връзка България и проектите да се трансформира в газов хъб.

Членът на «Опоры России» Ирина Капитанова твърди, че България е едва звено , което е вследствие на политически аргументи. Експертът напомня по какъв начин България внезапно трансформира позициите си при обща промяна на настроението в Европейски Съюз.

Според Никита Исаев, шеф на Института за действителна стопанска система, преди е имало алтернатива: дали да се отиде в България с неразбираеми вероятности поради двусмисленото отношение към Русия, или да се отиде в Гърция и да се стартира конкурентна битка с Трансанадолския газопровод от Азербайджан.

Сега обстановката в България е малко или доста по-ясна , посочи той и посочи, че има риск за всички европейски планове поради антируските наказания и натиска на Съединени американски щати над Европа.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се стреми да заеме своето място на европейския газов пазар и прави това нападателно. И в случай че напрежението нарасне, Европейски Съюз може да пожертва ползите на България за сметка на ползите на Европа, предизвести специалистът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР