Турски медии съобщиха, че двама души са починали и 43-а

...
Турски медии съобщиха, че двама души са починали и 43-а
Коментари Харесай

Двама загинали и над 40 ранени след земетресението в Истанбул

Турски медии оповестиха, че двама души са умряли и 43-а са ранени във вчерашното земетресение с магнитуд 5.7 по Рихтер (според обсерваторията Кандилли трусът е бил с магнитуд 6), което разклати мегаполиса Истанбул. Жертвите са умряли от сърдечен удар, а потърпевшите са леко ранени до момента в който бягали, с цел да се спасят. По-рано президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви за 8 ранени.

От обсерваторията Кандилли оповестиха, че земетресението е било с епицентър в Мраморно море на 14 километра дълбочина, край град Силиври, който е на 75 километра от Истанбул. Директорът на обсерваторията предизвести за предстоящи вторични земетресения, по тази причина жителите не би трябвало да влизат в развалените здания.

Трусът, който търпя към 15 секунди, разклати доста мощно постройките в Истанбул. Хиляди хора се втурнаха на улицата, изпразниха се институции и молове. Телевизия Си Ен Ен Тюрк заяви, че са били развалени доста остарели здания, основно по морското крайбрежие. Евакуирани са болница, 6-етажен блок и социална постройка. В регионите Авджълар и Силиври са се срутили две минарета на джамии. Според Кандилли след първия трус са последвали 28 вторични земетресения с интензитет до 3.5 по Рихтер.

Помощникът на Ердоган - Фуад Октай, на конференция уточни, че няма потребност от спиране на образователните занятия и петък ще бъде образователен ден. Населението от редица квартали на града прекара нощта навън.

Кметът на Истанбулската огромна община Екрем Имамоглу уточни на конференция, че се обезпечават храна и нужните консумативи за жителите, които са на открито. Екипи на гражданска отбрана също са обезпечени, разпратени са и отвън града.Той добави, че дейностите след труса са съществено удостоверение дали мегаполисът е квалифициран да посрещне по-голямо земетресение, за каквото учените бият паника напоследък.

На журналистически въпрос има ли заплаха от нови земетресения в Истанбул Имамоглу сподели, че "не може да се каже, че има, само че не може да се отхвърли, че съществува такава заплаха, както преди два дни, по този начин и в този момент. Важното е постройките да са здрави''.

Според Имамоглу не доближават така наречен открити места за събиране на хората, които да са съоръжени с походни кухни, движимости от първа нужда. В мегаполиса са оборудвани към 800 такива уреди, само че те би трябвало да бъдат минимум две хиляди, уточни той.

Кметът на популации плътно с български изселници квартал Авджълар, който най-вече бе потърпевш при земетресението от 1999 г, разгласи, че превантивните ограничения не са задоволителни.

,,Рискови здания, липса на разсъдливост и отговорност измежду жителите, липса на съгласуваност сред институциите и жителите са главните дефекти, които незабавно би трябвало да се преодолеят'', уточни кметът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР