Турски компании продължават да изнасят за Русия електроника, резервни части

...
Турски компании продължават да изнасят за Русия електроника, резервни части
Коментари Харесай

WSJ: Турция нарушава санкциите срещу Русия, продава стоки за оръжейната индустрия

Турски компании не престават да изнасят за Русия електроника, аварийни елементи и други артикули, нужни на въоръжените сили на Москва, която води война в Украйна, заяви Wall Street Journal (WSJ), базирайки се на свои източници. Тези дейности са в нарушаване на европейските и американските наказания, напомня изданието.

През 2022 година минимум 13 турски компании са изнесли за Русия артикули на стойност над 18 милиона $, като в минимум три от случаите става дума за доставка на артикули, създадени в Съединени американски щати. Купувачи са били 10 съветски компании, твърди WSJ. Сред тях са дъщерно сдружение на съветската " Корпорация Тактическое Ракетное Вооружение ", която създава въоръжение за флота, както и компанията " Промтехнология ", профилирана в производството на огнестрелни оръжия.

Освен това от март до октомври предходната година турски компании, заобикаляйки глобите, са изпратили в Русия електрически генератори и други създадени в Съединени американски щати артикули на стойност още 15 милиона $, твърди изданието.

Руските и турските управляващи към момента не са коментирали обявата.

Заради войната в Украйна, която Москва стартира на 24 февруари, западните страни постановиха възбрана за доставка на съставни елементи и технологии, които могат да бъдат употребявани в производството на оръжия. Част от рестриктивните мерки са факт още от 2014 година, когато Русия нелегално анексира украинския полуостров Крим и стартира военни дейности в Донбас.

През август 2022 година специалисти от Британския кралски институт за проучвания в защитата проучиха 27 типа модерни съветски оръжия, в това число крилати ракети и информационни системи, които съветската войска употребява в Украйна. В изследваните мостри експертите са разкрили най-малко 450 типа вносни елементи, създадени в Съединени американски щати, Европа и Източна Азия. Въз основа на това специалистите заключиха, че Русия продължава да заобикаля глобите и да си набира доставки, нужни за военнопромишления ѝ комплекс.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР