Турски чиновник, пожелал анонимност опроверга пред Дейли Сабах твърдението на

...
Турски чиновник, пожелал анонимност опроверга пред Дейли Сабах твърдението на
Коментари Харесай

Кризата с мигрантите: Насилието по турско–гръцката граница ескалира, без натиск към България

Турски служител, поискал анонимност опроверга пред „ Дейли Сабах ” изказванието на гръцките управляващи, че незаконно миналите на нейна територия мигранти са доста по-малко и единствено 73 са били задържани, тъй като не идват от Идлиб.

Той сподели голям брой видео клипове, снимани в разнообразни региони, на които се виждат десетки бежанци, пресичащи река Марица с лодки.
„ Струва ми се, че гръцкото външно министерство упрекна Турция в присъединяване в дезинформационна акция във връзка с броя на бежанците, минали на територията на Европейски Съюз “, съобщи формалният чиновник.

„ Според известия в медиите, нашите гръцки другари имат вяра, че единствено 73 бежанци са стигнали до тяхната територия. Очевидно нямаме причина да считаме, че гръцките чиновници съзнателно биха подвели своите жители и интернационалната общност по отношение на тежестта на обстановката “, добави той.

Над 100 000 мигранти са минали турската граница от най-северозападната провинция Одрин в Гърция и България от петък, съобщи министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу пред „ Дейли Сабах ” по-късно в неделя.

На фона на ескалиращото напрежение в сирийската провинция Идлиб, турският президент Тайип Ердоган отвори за бежанци границите на страната към Европейския съюз, по особено по маршрута през Одрин, обхващащ границите с Гърция и България.

Напрежението сред мигрантите и гръцките гранични управляващи ескалира тази нощ. Полицията и военните използваха димни гранати, сълзотворен газ и водни оръдия, с цел да разпилян тълпите, напиращи да обхванат в Гърция. На остров Лесбос локални поданици не разрешиха на идващите с лодки мигранти да слязат на брега и подпалиха ненаселен бежански лагер на Организация на обединените нации. Агенция Франс Прес заяви, че при конфликтите са били бити, ограбени и съществено ранени двама задгранични публицисти, отразяващи събитията.

В Гърция след среща за националната сигурност представителят на кабинета Стелиос Пецос съобщи, че актуалната обстановка е „ дейна, сериозна, изключителна и асиметрична опасност за националната сигурност на страната ни. Струпаните тълпи от хора се употребяват от Турция като пешки за оказване на дипломатически напън ”. Той разгласи, че Гърция краткотрайно замразява разглеждането на всички молби за даване на леговище в страната.

Премиерите на Гърция и България организираха голям брой диалози с разнообразни европейски водачи. Днес Бойко Борисов ще беседва в Анкара с президента на Турция Реджеп Ердоган за мигрантската рецесия, а гръцкият министър председател Мицотакис ще посети границата сред Турция и Гърция дружно с шефа на Европейския съвет Шарл Мишел на следващия ден. Френският президент Макрон изрази взаимност и твърдата си поддръжка за Гърция и България в актуалната спешна обстановка по границите и на двете страни.

“Изразявайки цялостната си взаимност с Гърция и България, Франция е подготвена да способства за напъните на европейските страни да им дават оперативна помощ и да защитят границите си. Трябва да работим дружно, с цел да избегнем филантропична и миграционна рецесия ”, написа френският президент в Туитър.

Министрите на външните работи на Европейски Съюз ще проведат незабавна среща през идната седмица, с цел да обсъдят влошаващия се спор в Сирия, който докара десетки хиляди бежанци до границите на блока с Турция, съобщи посланик №1 на Европейски Съюз Жозеп Борел.

Сраженията към сирийската въстаническа цитадела Идлиб “представляват сериозна опасност за интернационалния мир и сигурност ” с тежки филантропични последствия за района и отвън него ”, се споделя в изказването на Борел.

Европейски Съюз “трябва да удвои напъните си за справяне с тази ужасна филантропична рецесия по всевъзможен начин, с които разполага ”, сподели той.

“Ето за какво приканвам за изключително съвещание на Съвета по външни работи идната седмица, с цел да обсъдим разрастващата се сериозна обстановка ”.

Борел сподели, че срещата се провежда основно по искане на Гърция, която е изправена пред скупчване на хиляди мигранти на границата й с Турция.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов разиска в телефонен диалог с немския канцлер Ангела Меркел ситуацията на българо – турската граница. Българският министър председател посочи, че единствено с общи старания и дипломация може да се реализира непоклатимост и сигурност в района, а това значи мир и разцвет за Европа.

В хода на диалога министър-председателят Борисов означи пред канцлера Меркел, че Турция не би трябвало да бъде оставяна сама в сходна обстановка и незабавно се постанова да й бъде оказана поддръжка. „ Необходимо е продължително да решим казуса с миграцията “, акцентира министър председателят Бойко Борисов.

В телефонен диалог с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, извършен в неделя по същата тематика, министър председателят Борисов означи, че сега към България мигранският напън не е сериозен и обстановката по границата ни с Турция е спокойна.

В хода на диалога бе маркирано, че водещ приоритет на Европейска комисия е да даде убеденост на Гърция и България, че имат цялостната поддръжка от институцията. Изразена бе готовността Комисията да обезпечи спомагателна помощ на двете страни, в това число посредством „ Фронтекс “ за граничните зони. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР