Турската мрежа на високоскоростни влакове ще покрие 52 от общо

...
Турската мрежа на високоскоростни влакове ще покрие 52 от общо
Коментари Харесай

Високоскоростна жп мрежа ще покрие 52 от общо 81 окръга в Турция

Турската мрежа на високоскоростни влакове ще покрие 52 от общо 81 окръга в страната през идващите десетилетия, заяви турският транспортен министър Абдулкадир Уралоглу, представен от в. „ Хюриет дейли нюз “.

Генералният проект за превоз и логистика до 2050 година включва построяването на високоскоростни релси сред турската столица Анкара и западния окръг Измир, на железопътна мрежа сред окръзите Мерсин, Адана и Газиантеп, както и на маршрут от Халкалъ в Истанбул до граничния пункт Капъкуле/Капитан Андреево на границата с България.

Турският министър на превоза и инфраструктурата заяви, че железопътна мрежа ще се усили с 28 500 км, като сега се построяват 3800 км железопътни линии, до момента в който плановата активност по други 5800 км железопътни линии е приключена.

„ Съгласно нашите цели за нулеви чисти излъчвания до 2053 година планираме да понижим автомобилния превоз от 72 % на 57 %, като в същото време увеличим железопътния товарен превоз от 5 % на 22 %. По този метод ние ще реализираме значително понижаване на въглеродните излъчвания “, съобщи Уралоглу.

Според него делът на железопътния товарен превоз, който сега възлиза на 4 %, ще бъде повишен до 11 % през 2029 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Министърът означи, че Турция е вложила 880 милиарда турски лири в своите железници през последните 21 години.

Дължината на железопътната мрежа в страната се е нараснала от 11 хиляди км през 2003 година на 14 хиляди км през 2023 година, добави Уралоглу.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР