Турската лира вече загуби почти една четвърт от стойността си

...
Турската лира вече загуби почти една четвърт от стойността си
Коментари Харесай

Има ли светлина в тунела за обезценената турска лира

Турската лира към този момент загуби съвсем една четвърт от цената си тази година, а растящата инфлация и нежеланието на централната банка на страната да увеличи лихвените проценти разпалиха опасенията от нова валутна рецесия. Турция от дълго време е считана за един от по-рисковите пазари. Днес обаче страната има толкоз огромни дефицити, че би трябвало да разчита на външно финансиране за поддържане на стопански напредък.

Хронологията

Опасенията по отношение на здравето на нежния банков бранш на Турция ескалират още в края на 2000 година, когато банките трябваше да затворят междубанковите линии за уязвими кредитори, а вложителите да изхвърлят акции и държавни облигации, напомня Reuters. Сривът на Demir Bank форсира приключването на капитали, а централната банка стопира незабавните кредитни линии, с цел да резервира вътрешните си активи.

Турция получава $10,5 милиарда от Международния валутен фонд, което разрешава на централната банка да отбрани обвързването на лирата с щатския $, само че не и преди валутата да падне с 25% за по-малко от три седмици. Политическата рецесия в страната в допълнение подкопава доверието в системата, предизвиквайки обезценяване с към една трета по отношение на $.
 Защо Турция ще продължи да намалява лихвите, вместо да ги повишава
Защо Турция ще продължи да намалява лихвите, вместо да ги повишава

Президентът Ердоган се опълчва на сходна концепция

Политиците не са склонни да работят, с цел да спрат рухването на лирата, защото президентът Реджеп Ердоган, преди локалните избори, приканва за поддържане на ниски лихвени проценти. През 2014 година спадът на валутата принуждава централната банка да увеличи лихвените проценти до 12%.

Турция претърпява разтърсващи политически промени след опита за прелом през юли 2016 година и конституционния референдум през 2017-а, който води до прекосяване от парламентарна към президентска република.

През май 2018 година Ердоган дава обещание по-строг надзор върху паричната политика и по-ниски лихви, което способства за опасенията за икономическа неустойчивост. Вашингтон постанова стопански наказания, откакто Турция задържа американския свещеник Андрю Брънсън по обвинявания в тероризъм. След глобите валутата пада с 25% единствено през месец август.

Сривът на турската лирата провокира икономическа рецесия в страната и провокира намаление на редица държавни рейтинги

Централната банка на Турция понижава лихвените проценти с 500 базисни пункта сред септември и декември 2021 година, даже когато инфлацията се повишава до 36%, поради усложнения във веригата за доставки и Covid-19.

Лирата се срина с близо 30% през ноември предходната година, което накара локалните политиците да подхващат стъпки, с които да убедят банките и фирмите да държат сметките си в лири, а не в задгранична валута, до момента в който централната банка се намесва, с цел да стабилизира лирата.

След няколко седмици на релативно успокоение при започване на 2022 година, рецесията с лирата се завръща, след нашествието на Русия в Украйна на 24 февруари. Войната способства доста за световните покачвания на цените, а на този декор инфлацията в Турция към този момент надвишава 70%. И се чака да се форсира.

Ердоган дава обещание да поддържа лихвите ниски, а от ден на ден финансови специалисти се притесняват, че страната може да е изправена пред нова и невиждана валутна рецесия.
 Инфлацията в Турция стигна 20-годишен връх, кое нарастна най-вече
Инфлацията в Турция стигна 20-годишен връх, кое нарастна най-вече

Драстично се повишават и цените от производител
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР