Турската лира се срина до рекордно равнище спрямо долара на

...
Турската лира се срина до рекордно равнище спрямо долара на
Коментари Харесай

Продължава свободното падане на турската лира

Турската лира се срина до рекордно ниво по отношение на $ на фона на опасенията за приключване на капиталов капитал и способността на страната да се оправи със обстановката, оповестява " Асошиейтед прес ".

Лирата спадна до над 4,80 за $ през днешния ден, което е срив с към 5 % спрямо през вчерашния ден.

Турската централна банка е подложена на напън да организира изключителна среща за внезапно увеличение на лихвите преди плануваното постоянно съвещание на 7 юни, само че за нея това не е желателно, защото президентът Реджеп Тайип Ердоган желае ниски лихви. По-високите лихвени проценти могат да поддържат валутата и да засилят инфлацията, само че също по този начин пречат на икономическия напредък, правейки заемите по-скъпи и неизгодни.

Лирата загуби повече от 20 % от цената си против $ от началото на годината. Рискът е, че ще се усилят цените на вносните артикули, което би довело до дейно обедняване на турските жители. Това би могло също по този начин да насърчи повече вложители да изтеглят парите си, в случай че чакат цената на техните вложения да се намали, откакто валутата се срутва.

Пазарните паники на Турция частично отразяват световната наклонност, при която валутите на разрастващите се стопански системи са подложени на напън. Според икономисти това е частично тъй като Федералният запас на Съединени американски щати усилва лихвените проценти, насърчавайки вложителите да насочат парите си към Съединени американски щати вместо в други стопански системи.

Тъй като Турция е изключително подвластна от задграничния капитал, нейните пазари са едни от най-пострадалите. Други страни, в които се следи внезапно поевтиняване на техните валути, са Бразилия и Аржентина.

Но валутата на Турция е под изключително мощен напън поради комплицирания политически подтекст. Въпреки че централната банка на доктрина е самостоятелна от държавното управление, Ердоган оказва напън върху нея да не покачва лихвите, до момента в който той се приготвя за предварителните президентски и парламентарни избори през идващия месец. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР