Турската лира може и да се стабилизира засега, след като

...
Турската лира може и да се стабилизира засега, след като
Коментари Харесай

Bloomberg: Само рязък скок на лихвите ще спаси Турция

Турската лира може и да се стабилизира към този момент, откакто централната банка даде сигнал, че ще увеличи лихвените проценти, само че някои вложители се тормозят, че дълготрайното решение се крие само в самоуверено покачване, което централните банкери няма да подхващат, написа Bloomberg.

Дори след стягане от 700 базисни пункта от декември насам, растежът на цените продължава да се форсира и в действителност действителният лихвен %, когато вземем поради и инфлацията, е едвам един %. Само с цел да върне равнищата от юни, когато имаше относителна непоклатимост на пазарите, централната банка ще би трябвало да увеличи лихвените равнища с още 400 базисни пункта.

Централните банки по света бяха накарани да работят след труса на разрастващите се пазари. Аржентина увеличи лихвите с 1 500 базисни пункта единствено предходната седмица. Nomura International Plc счита, че Турция би трябвало да увеличи едноседмичната репо рента с най-малко 575 базисни пункта до 23,5 % и не е ясно дали централните банкери са подготвени на подобен нападателен ход.

" Усещането е, че мунициите им свършват ", счита Джуйлауме Треска, пълководец в Credit Agricole SA. " Очакванията на пазарите са за самоуверено повишение на лихвите, само че съгласно нас централната банка може единствено да разочарова пазарите ", прибавя той. Прогнозата му е за поевтиняване на лирата до 8,30 за $ до декември.

В понеделник турската валута изтри част от загубите си против $ и се търгуваше на 6,64.

Имайки поради натиска от президента Реджеп Тайип Ердоган за опазване на икономическия напредък, не е изненада, че вложителите са скептични по отношение на адекватността на политика на централната банка.

Оставяйки инфлацията да пораства с двуцифрени цифри през последните две години, централната банка явно изостава от събитията. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР