Турската инфлация нарасна на годишна база през септември до 24-годишен

...
Турската инфлация нарасна на годишна база през септември до 24-годишен
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция отбеляза нечуван връх

Турската инфлация набъбна на годишна база през септември до 24-годишен връх от 83,45%, като нейното ускорение за 16-и следващ месец беше подсилено от слабостта на локалната валута (турската лира) и отрицателните последствия от съветската военна инвазия в Украйна, които се показват в продължаващо мощно повишаване на цените на суровините.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Турция се увеличи през септември с 3,08% по отношение на август, демонстрират данни на формалната статистика на страната.

Спрямо година по-рано инфлацията през септември се форсира до нов 24-годишен връх от 83,45% по отношение на 80,21% през месец август. Това е най-висока инфлация в страна от юли 1998 г.  насам и доста по-висока от тази през септември 2021 година, която беше на равнище от " едвам " 19,58%.

Най-драстичен растеж през септември на годишна база имаше при транспортните цени (скок с цели 117,66%) вследствие на внезапното повишение на енергийните цени на фона на войната в Украйна, следван от този при цените на храните и безалкохолните питиета (с 93,05%), на мебелите и домакинското съоръжение (повишение с 89,68%), на жилищата (с 84,67%), на алкохолните питиета и тютюневите произведения (с 82,48%) и на цените в хотелите, кафенетата и заведенията за хранене (повишение с 81,34%).

Най-слабото годишно нарастване на цените през септември беше в областта на връзките (повишение с 30,76%), обучение (с 36,69%), облекло и обувки (с 40,28%) и опазване на здравето (с 60,84%).

Към края на септември Турската централна банка понижи главната си рента до 12% от 13% макар внезапно повишение на цените в страната, като банката още веднъж съобщи, че чака да стартира намаляване на инфлацията.

Миналата година президентът Реджеп Ердоган  Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26  февруари 1954 година в Истанбул. Завършва принуди централната банка да премине през поредност от понижения на лихвените проценти, които съгласно него са част от неговия " нов стопански модел ". Основната рента се намали макар възходящите потребителски цени.

Икономистите считат, че неговият метод е изострил последствията, които има в международен мащаб от скока на цените на храните и силата, породени от съветската инвазия в Украйна.

Инфлацията в Турция се трансформира в парещ политически въпрос преди общите избори през идната година - необятно обсъждани като най-тежките от две десетилетия ръководство на Ердоган.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР