Турската инфлация нарасна на годишна база през октомври до нов

...
Турската инфлация нарасна на годишна база през октомври до нов
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция е скочила до 85.51% през октомври

Турската инфлация набъбна на годишна база през октомври до нов 25-годишен връх от 85,5%.

Нейното ускорение за 17-и следващ месец беше подсилено от слабостта на турската лира и отрицателните последствия от съветската военна инвазия в Украйна, които се показват в продължаващо мощно повишаване на цените на суровините, отразяващо се в удвояване на цените на превоза и на храните по отношение на година по-рано, демонстрират данни на публична статистика на страната.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Турция се увеличи през октомври с 3,5% по отношение на септември, когато се увеличи с 3,1 на 100, заяви БНР.

Спрямо година по-рано инфлацията през октомври се форсира до 85,51% по отношение на 83,5% през септември. Това е най-висока инфлация в страна от 1997 година, когато тя набъбна с 85,67%.

Най-драстичен растеж през октомври на годишна база имаше още веднъж при транспортните цени (скок с цели 117,2%) вследствие на внезапното повишение на енергийните цени на фона на войната в Украйна, следван от този при цените на храните и безалкохолните питиета (с 99,1% по отношение на 93,1% месец по-рано), на мебелите и домакинското съоръжение (повишение с 93,6% от 89,68% през септември), на жилищните комунални разноски (с 85,2%), на облеклата и обувните такъми (повишение с 41,3%).

Официалните данни обаче се оспорват от самостоятелните икономисти от Inflation Research Group (Nage), които настояват, че растежът на цените в Турция е 185% в границите на година по отношение на повишаване с 115% към 1-ви януари 2022 г.

Нарастването на потребителските цени се предизвиква и от постоянните понижения на главния лихвен %, като през октомври Турската централна банка понижи водещата си лихвена ставка до 10,5% от 12%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР