Турската дирекция по сигурността алармира за прииждането на големи имигрантски

...
Турската дирекция по сигурността алармира за прииждането на големи имигрантски
Коментари Харесай

Турция: Заплашва ни бежанска вълна от Афганистан

Турската дирекция по сигурността сигнализира за прииждането на огромни имигрантски групи от Афганистан на турска територия. По данни на имиграционните служби на ден по към 500 бежанци влизали през турската граница, макар засилените ограничения, съобщи Българска телеграфна агенция.

Само за 3 месеца в Турция са пристигнали към 20 хиляди души от Афганистан. За интервала 26 март - 1 април са били над 3 хиляди. Във връзка със обстановката в Ерзурум е обособена Дирекция за битка против незаконната имиграция. По данни на турските служби по сигурността афганистанците влизали с други огромни имигрантски групи. Афганистанците дошли в Турция от Иран,а по-късно, пресичайки пеш пограничните източни области Ван, Ъгдър, Агръ и Хаккяри, дошли в Ерзурум. Там каналджиите им осигурявали превоз против сумата 500 $ на човек, с цел да ги прекара до Истанбул или западните граници с България и Турция, откъдето да продължат към Европа. Една част от мигрантите от Афганистан, измежду които имало дами и деца, оставали в Истанбул, препитавали се от обири, проституция, работели незаконно по градежите и други

Според информацията на службите по сигурността афганистанците обитавали главно квартири в квартала Каджамустафа в Истанбул, наричани "Safe house ", против 1200 турски лири (около 240 евро) на месец. Средно към 30 имигранти обитавали такава една къща, всеки заплащал по 80 турски лири (приблизително 16 евро). Онези, които успявали да спестят пари, предприемали бягство към България или Гърция, с вярата да стигнат в Европа.

Условията за заселване и оцеляване в Турция на имигрантите от Афганистан са извънредно сложни, за разлика от сирийските имигранти, означават специалисти, тъй като са оставени отвън законовите ограничения, които са подхванати за сирийците от турската страна.

Терорът на талибаните преди всичко се показва като причина за имиграционните талази от Афганистан. На второ място се акцентират икономическите аргументи. Анализирайки рисковите фактори специалистите предвиждат повишаване на миграционния поток от Афганистан, а също от Пакистан и от Ирак.

През първите три месеца на тази година турските управляващи са заловили 17 847 бежанци от Афганистан. Броят на хванатите сирийски бежанци е 9 426 и 5 311 от Пакистан.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР