Турска телевизионна журналистка беше арестувана късно на 22 януари заради

...
Турска телевизионна журналистка беше арестувана късно на 22 януари заради
Коментари Харесай

Арестуваха турска журналистка за обида на Ердоган СНИМКИ

Турска телевизионна журналистка беше задържана късно на 22 януари поради мнения, които направи в ефир за президента Реджеп Тайип Ердоган.

В рамките на следствието, стартирано от Истанбулската прокуратура, полицията задържа Седеф Кабаш в 2 часа сутринта на 22 януари. По-късно в съда, Кабаш сподели, че не е имала желание да „ наскърбява президента “.


„ Това, което споделих, е сентенция. Дори трансформирах поговорката, до момента в който я споделях, тъй че нямах желание да наскърбявам никого “, добави тя. Тя сподели, че не е отговорна и изиска освобождението й под гаранция. Адвокатът на Кабаш, Угур Пойраз, също изиска това от съда, само че настояването бе отхвърлено.

Според осведомителна организация Демирорен, съдията е постановил ареста й, отбелязвайки, че има „ висок риск “ тя да избяга в чужбина.

Престъплението засегнатост на президента носи наказване от една до четири години затвор в Турция.

„ Порицавам тези грозни думи, ориентирани към нашия президент, който е определен с публично гласоподаване “, сподели министърът на правораздаването Абдулхамит Гюл.


„ Така нареченият публицист безочливо наскърбява нашия президент по ефирен канал, който няма друга цел с изключение на да популяризира ненавист “, сподели в Туитър шефът по връзките на президентството Фахретин Алтун. „ Осъждам тази надменност. Това е освен аморално, това също е безконтролно “, добави Алтун.

Говорителят на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Йомер Челик дефинира думите на Кабаш като „ неприлични “ и „ вулгарни “.

Девлет Бахчели, водачът на Партията на националистическото придвижване (MHP), поддържа ПСР, като съобщи „ Непростимата засегнатост е разяждане, която няма нищо общо с демокрацията и журналистическата нравственос “.

Вестник Хюриет, напомня, че повода за ареста е изявление на Каваш в предаване онлайн, излъчено по телевизионния канал Tele-1. Там тя споделила „ Има една известна сентенция. „ Когато волът отиде в двореца, той не става цар. Но дворецът се трансформира в плевня.”

Съюзът на турските публицисти назова ареста „ сериозна офанзива против свободата на изложение “.

Десетки хиляди хора са разследвани всяка година за засегнатост на президента, според член от наказателния кодекс. Данните на турското министерство на правораздаването демонстрират, че прокурорите са преследвали повече от 31 000 случая на засегнатост на президента единствено през 2020 година Близо една трета от тези случаи са довели до публични обвинявания, се споделя в него.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР