Туршията е традиционен българки деликатес – запазена марка за зимните

...
Туршията е традиционен българки деликатес – запазена марка за зимните
Коментари Харесай

За и против туршиите: полезни или вредни са те?

Туршията е обичаен българки деликатес – запазена марка за зимните месеци. Може би сте чували израза: “Тази шия не става от туршия ”. Щом за туршия се приказва даже и в българските поговорки, тя безспорно е част от живота на българина, изключително през зимните празници, когато по магазините няма толкоз огромно многообразие от пресни зеленчуци.

Въпросът е дали този деликатес е потребен или нездравословен за здравето – може ли безвредно да наблегнем на туршията зиме или въпреки всичко да ограничим потреблението ѝ, в случай че носи заплаха от утежняване на здравето?

Има ли потребна туршия?

Трябва да отбележим, че продуктите в туршия, която не е предходна през развой на заваряване, стерилизиране, прибавяне на олио или на огромно количество оцет, резервират огромна част от потребните си субстанции. Те просто минават през развой на естествена ферментация, което доставя на организма потребни за здравето ензими. 

Проведеното научно проучване Fermented Foods, Health and the Gut Microbiome доказва, че ферментиралите храни са освен безвредни за приложимост, само че и потреблението им води до позитивни резултати върху здравето. Това е при изискване, че ферментиралите храни се състоят от непреработени сурови съставки, съдържащи доста малко или никакви добавени консерванти, оцветители или аромати и се подготвят благодарение на от дълго време открити обичайни технологии. В подобен случай те съставляват непокътнати дълготрайно време „ живи храни “, съдържащи естествени и разнородни микроорганизми.

За страдание миналите през топлинна обработка туршии губят тези свои потребни свойства. Именно по тази причина за предпочитане е най-вече домашно направената туршия. Разбира се, не всеки има опция да си я направи самичък вкъщи – тъй като е непрестанно на работа, тъй като няма условия, където да я държи в подобаващата температура или просто не е сигурен във опциите си да направи лична туршия. В подобен случай, можете да потърсите по магазините разнообразни оферти за туршия. Ако пък обичате царска туршия, разгледайте най-новата метро брошура за количество и цени.

Какви са изгодите от потреблението на туршия?

Всъщност се оказва, че потреблението на туршия може да донесе многочислени изгоди за организма. Ето и някои от тях:
Засилва обмяната на субстанции и усъвършенства метаболизма, което е от значително значение за регулирането на тежестта през зимните месеци.Засилването на метаболизма е резултат от подобряването на функционалността на червата в следствие от ферментиралите ензими, намиращи се в туршията. Те спомагат за по-лесното оработване и асимилиране на храната. Трябва да знаем, че туршията съдържа така-наречените млечно-кисели бактерии, които предотвратяват образуването на канцерогени.Туршията съставлява натурален пробиотик, който освен усъвършенства перисталтиката на червата, само че и се бори с гъбични инфекции.Съдържа огромен % омега-3 мастни киселини, които са извънредно потребни за организма. Те спомагат за по-добро зрение, ускоряват имунитета, работят противовъзпалително, даже спомагат за повишение на концентрацията и вниманието.Домашно-приготвените туршии, направени с процеса на ферментация, резервират всички витамини в себе си и се счита, че те са даже повече, в сравнение с в суровите зеленчуци. Ако в състава на туршиите е включен и чесън, те се трансформират в натурален пробиотик, борещ настинки и грип през зимата.Счита се, че през средновековието, когато пресните плодове и зеленчуци не са можели да се съхраняват в пресен тип за дълготрайно време, точно ферментиралите храни, като кисело зеле и кисели краставички, са помагали на моряците да се излекуват от скорбут през дългите месеци на корабоплаване.
Кои хора би трябвало да заобикалят използването на туршия?

Важно е да се означи, че туршията съдържа огромно количество сол и е несъответствуваща за хора, страдащи от високо кръвно, бъбречни болести, гастрит или други стомашни проблеми. Най-добре е тези хора изцяло да заобикалят използването на туршия или най-малко да я лимитират до най-малко.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР