Туризъм, търговия и шивашка промишленост са сферите, в които най-много

...
Туризъм, търговия и шивашка промишленост са сферите, в които най-много
Коментари Харесай

Каква работа намират бежанците от Украйна у нас?


Туризъм, търговия и шивашка индустрия са сферите, в които най-вече украински жители, избавили се от войната, са почнали работа у нас. Това демонстрира информация в Агенцията по заетостта. В множеството случаи бежанците заемат места, за които не е имало други претенденти от години.

Най-голямо предпочитание имат за работа като офис секретари, админи в хотели, камериери, както и в заведенията за хранене и развлечения или продавач-консултанти.

С висше обучение са над половината претенденти от Украйна. Със приблизително - към една трета. И единствено 3% - с главно.

70 на 100 от украинците са подготвени да стартират работа в постоянна промяна незабавно, а 9% - в случай че има кой да се грижи за децата им. Украинците и членове на техните фамилии с краткотрайна протекция могат да работят у нас без позволение.

Помощник-възпитател в детска градина в Одеса, Настя намира работа в шивашки завод в Бургас. А 16-годишният й наследник се грижи за щерка й на 7.



" Тук съм сама с две деца, би трябвало да ги храня. Отидох в Бюрото по труда и незабавно ми откриха работа. Дойдох и ме взеха ", споделя Настя.

В цеха работят четири украинки.

" Когато пристигнаха в цеха, им споделих: " Спокойно! Ние ще помогнем на вас, а вие - на нас ", изясни Златка Герова - шеф на шивашки завод.



" Тези 4 позиции са свободни от 3 години. Във всевъзможни платформи сме пускали реклами - и платени, и безвъзмездни, просто не идват хора ", сподели Васил Тодоров - юрист-консул на шивашки завод.

Едва 9 са бежанците, наети на работа посредством Бюрото по труда в Бургас.

Повечето изчакват. Като Надежда от Мариупол, с три деца и жилище, срутено до основи.

" Искам да работя, с цел да не завися материално от никого и ненапълно да устроя живота си. Но по какъв начин да стане, откакто желаят да ни разселват? Не знам къде ще отида, което прави намирането на работа невероятно ", споделя Ндежда.



За да бъдат наети, украинските жители би трябвало да имат краткотрайна протекция, да се записват в Национална агенция за приходите и в Инспекцията по труда. Не могат обаче да се възползват от европейските стратегии, като " Заетост за теб ".

" Тъй като те се водят с някакъв неизяснен статут, това е нещо ново ", изясни Тодоров.

Работодателите не са осведомени и с концепцията страната да покрива минимална заплата на украинските бежанци за три месеца.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР