Туристите, отседнали в местата за настаняване с 10 и повече

...
Туристите, отседнали в местата за настаняване с 10 и повече
Коментари Харесай

Министър Ангелкова пред туристическия бранш в Самоков: 32% ръст на туристите в местата за настаняване отчита Боровец за изминалия зимен сезон

Туристите, отседнали в местата за настаняване с 10 и повече места в Боровец през миналия зимен сезон, нарастват с 32% по отношение на година по рано. През интервала декември 2018 - март 2019 броят на нощувките е повече от 313 хиляди, а постъпленията от тях надвишават 18,8 млн. лева, отчитайки нарастване от 7,6 на 100 в съпоставяне със зимния сезон година по-рано. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на среща с туристическия отрасъл в Самоков.

През този зимен сезон общият брой туристически визити на чужденци в България е повече от 1,631 млн., като се регистрира най-малък спад от 1,3% по отношение на предходния сезон. Въпреки това броят на осъществените нощувки се усилва. Само в област София в местата с 10 и повече кревати осъществените нощувки са близо 807 хиляди, с растеж от 8,7 на 100. Това е наклонност, която се опитваме да реализираме -удължаване на престоя на задграничните гости в страната, разяснява министър Ангелкова. Тя уточни още, че данните демонстрират резистентност и увеличение на престоя на непознатите туристи у нас.

Основната ни цел е да превърнем България в целогодишна туристическа дестинация и бих желала да благодаря на всички, които поставят старания и ни оказват помощ това да стане факт, сподели министърът. Според нея тази година ще има много провокации, само че с общи старания може да са реализиран положителни резултати и стабилно развиване на бранша.

Основен приоритет в работата на ведомството е понижаване на административната тежест за бизнеса и жителите. Министерството на туризма предложи промени в Закона за туризма, които бяха признати през предходната година и с тях отпадат 19 типа документи, а в този момент се вършат промени и в Наредбата за условията към местата за настаняване и заведенията за хранене и забавление. С тях ще отпаднат условия, които към този момент не намират приложение и отчитайки дигитализацията и новите технологии, няма нужда от тях.

Продължава и поетапното въвеждане на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Системата към този момент работи, доста общини вкарват информация, а с цел да сме сигурни, че всяко лице ще си съблюдава отговорностите си по закон, сме планували и съществени административно-наказателни наказания, изясни министърът. Налагането им ще стартира от 1 октомври, когато изтича гратисният интервал за включване в ЕСТИ.

Туризмът е хоризонтална политика и е значимо всички заинтригувани страни да работят взаимно, като по този метод се подсигурява напредъкът на един от водещите стопански браншове. Изключително е значимо за развиването на бранша е достъпността и желая да ви уверя, че това е извънреден приоритет и за премиера Борисов, и за цялото държавно управление, стана ясно от думите на министъра.

През последните 2 години много от основните пътни прави, свързани с националните курорти, туристически атракции и забележителности са включени в разнообразни стратегии за създаване или рехабилитация. Преди 3 седмици стартира рехабилитацията на първокласния път сред Самоков и Дупница. Работи се по други предпочитани трасета, които свързват Самоков с Боровец и със селата Белчин, Доспей и Драгушиново. Следя тези значими пътни прави, тъй като те са основни за развиването на курорта, изясни министърът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР