Туристическият сектор изживява една от най-големите кризи през последните десетилетия.

...
Туристическият сектор изживява една от най-големите кризи през последните десетилетия.
Коментари Харесай

Туристическият бранш иска от ББР специални кредити

Туристическият бранш изживява една от най-големите рецесии през последните десетилетия. Необходимо е да се понижи натискът от страна на банките върху бизнеса. Целият отрасъл е с неприятна кредитна експозиция, заради ниска или напълно изчезнала ликвидност, да се създадат специфични кредитни артикули от страна на ББР. Необходимо е да се създадат налични кредитни артикули, които да не се отпускат през комерсиалните банки, а по опция от институции като Фонда на Фондовете, ББР.  В това са безапелационни от Алианса на туристическата промишленост в България (АТИБ), оповестиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), която е съосновател и член на АТИБ.

По предложение на асоциацията, алиансът провежда поредност от срещи с представители на политическите сили, претенденти за сегашния парламент. На тях от АТИБ показаха своята визия за развиване на бранша и краткосрочните ограничения, които са нужни за оцеляването на промишлеността. Едва откакто е обезпечено оцеляване на бранша е допустимо да се мисли за надграждане и промени, акцентират от АТИБ.

По време на тези диалози от сектора са декларирали още, че лихвените равнища на отпускани нови заеми за оборотни средства би трябвало да са в размер на 1,5-2 %, с цел да се усети съответната помощ, а не както в този момент 6-7%, подчертали са пред представителите на политическите сили от алианса. Те са отбелязали и нуждата от ниско лихвени заеми за интервал от 7 години и най-малко 12 месеца гратисен интервал от рента и главница и като мярка да бъдат обезпечени от страната. Могат да се предложат и заеми, които да бъдат вид плафон – асимилиране против разход или заеми със залог в дяловите сдружения и назад изкупуване.

При преференциални условия би трябвало да се отпускат и потребителски заеми, с цел да се задържат чиновниците в бранша и да им се обезпечи естественото битие, акцентират от АТИБ. По изследване на членове на алианса близо 60 на 100 от тези, които смениха бранша, са го направили точно тъй като имат да обслужват потребителски заеми, които не могат да рефинансират или не могат да получат нови заеми, в случай че останат да работят в туризма.

" Застрашено е съществуването на сектора, който способства за сериозен % от Брутният вътрешен продукт и чиято активност е структуроопределяща за българската стопанска система. Ако България желае туризмът да остане значима и стратегическа част от стопанската система й, то секторът би трябвало да е държавен приоритет ", предупреждава бизнесът.  От алианса са декларирали по време на диалозите, че чакат от новия кабинет неотложно да създаде цялостна стратегия за подкрепяне на туризма.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР