Туристическият бизнес по света и у нас се променя заради

...
Туристическият бизнес по света и у нас се променя заради
Коментари Харесай

Проф. Рачев: Удължаването на летния сезон променя туристическия бизнес

Туристическият бизнес по света и у нас се трансформира поради световното стопляне и удължаването на летния сезон. Ние притежаваме прелестното Черно море и сме преди всичко като туристическа дестинация измежду черноморските страни. Това съобщи в изявление за БГНЕС метеорологът проф. Георги Рачев.

Той описа, че когато е водил своите студенти на процедура преди години те са се радвали, когато температурата на водата е била 24 градуса, до момента в който в този момент при тази температура по-скоро има неодобрение и хората питат дали температурата на водата няма да се затопли малко повече. „ Сезонът от климатична позиция се удължава “, изясни той и добави, че и другите фактори - обществени и стопански - също оказват въздействие.

„ Северно море и крайбрежието, което имат Полша, Германия, та даже такива не доста туристически във връзка с морски туризъм страни като Нидерландия и Дания също стартират да усилват сезона, въпреки и в техните колибки, където се пазят от вятъра “, уточни проф. Рачев и посочи, че температурата на водата там е почнала твърдо да минава над 20 градуса по време на летния сезон. „ Глобалното стопляне води до преструктуриране на пазарите изключително що се отнася до Северното полукълбо. В тропичните региони нещата със стоплянето не са толкоз ярки “, съобщи проф. Рачев. Той е безапелационен, че няма нищо неприятно в удължаването на летния сезон, а изказванията, че щели да умират хора по плажовете, които се популяризират сега, назова „ дребна измислица “.

Проф. Рачев разяснява летния сезон в България, Гърция и Турция. Нашите южни съседки вършат доста мощни сезони за поредна година. „ Това са десетки милиона туристи. Турция има леглова база, за която ние единствено може да мечтаем. Тя е запълнена. Наскоро излезе доклада, че за месец юли Анталия е била посетена от повече от 1,5 млн. туристи единствено със аероплан ", сподели той и посочи, че тук не влиза пътуванията с кораби и самостоятелен превоз. „ Турция чака да направи повече от към 35-40 млн. туристи и се готвят идващите две години да доближат равнището от 50 млн. задгранични посетители “, разясни метеорологът и добави, че „ Гърция също се пръска по шевовете “.

Проф. Рачев със страдание означи, че ние към момента не можем да достигнем предпандемичната 2019 година, която е била доста мощна във връзка с туризма. „ Има справедливи аргументи, за тях си приказваме 10-20 години. Пълно е със експерти, които схващат от туризма и все пак ние сме обратно с към 4-5 милиарда по-малко приходи в сравнение с предходни години в случай, че е налице инфлация “, акцентира специалистът.

Метеорологът изрично съобщи, че българинът е прелестен екскурзиант и това може да се види по вътрешността на страната. „ Спа хотелите са ни цялостни и то през цялата година. Дамите са в основата и движещата мощ на туризма. 95% от решенията се взимат от тях, тъй че цялата реклама е ориентирана към тях и те пълнят вътрешния туризъм - хотелите във вътрешността “, означи той. Проф. Рачев добави, че България е на трето място по минерални извори в Европа и на трето място по артефакти, само че ние не ги използваме. „ Министерството на туризма е най-бедното министерство в цялата страна. Разполага с 28 млн. лева, което е безусловно безумство. Няма страна в света, която да не застава зад туризма си, тъй като това е очевиден експорт на място. Това са директни задгранични вложения още по-добри, само че за жалост туризмът не е приоритет на тази страна “ счита метеорологът.

Той разяснява по какъв начин се отразяват климатичните промени върху четирите сезона у нас. Според него, с цел да кажем, че има климатични промени ни трябват 30 години. „ Сезоните са си сезони, това са най-кратките сезони - пролет и есен, за сметка на удължение на лятото. Вижда се с невъоръжено око, че на практика снеговете станаха по-рядко феномени, лятото е дълготрайно, малко се измества центъра на тежестта във връзка с пролетта, обгръща и май месец, само че с цел да кажем, че има климатични промени ни трябват 30 години “, съобщи проф. Рачев.

Той разкри и какво време ни чака в останалите дни на август. Според него до края на месеца ни чака доста хубаво меко августовско време с оптимални температури на нормалните места в границите на 35-36 градуса. „ Няма ги тези 40 градуса. Август ще бъде подобен какъвто го познаваме - топъл и изсъхнал с доста слънце “, съобщи той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР