Туристическите пътувания на българи до екзотични дестинации нарастват с годините.

...
Туристическите пътувания на българи до екзотични дестинации нарастват с годините.
Коментари Харесай

Какви ваксини са необходими за пътуване в екзотични страни

Туристическите пътувания на българи до екзотични дестинации нарастват с годините. По данни на Националния статистически институт за пътувалите с туристическа цел в графата " Останал свят " (извън Европа, Съединени американски щати, Канада и Израел) сочат нарастване с 60% през 2016 година по отношение на миналата.

Този вид екскурзии обаче са съпроводени в огромната си част от една детайлност, която всеки заминаващ би трябвало да възнамерява в точния момент - имунизацията. За другите континенти има разнообразни условия и рискове, за които пътуващите би трябвало да се приготвят няколко седмици по-рано, с цел да могат по-късно без терзание да се насладят на приключението си.

Националният център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) поддържа лист с напътствията и имунизациите, нужни на заминаващите съгласно мястото, на което отиват. В кабинетите на центъра се слагат тези ваксини против възнаграждение, както и в Регионалните здравни инспекции в страната, към които може да се обърнете свободно или първо да се консултирате с личиня си доктор.

Най-много опасности и рекомендации има за по-слабо развитите страни в Централна и Южна Америка, Африка и Азия, където общото равнище на хигиена и санитарно-битови условия не са положителни. За част от тях е наложителна имунизацията против жълта тресчица, за друга част - единствено целесъобразна, само че отново е по-разумно да се направи, в сравнение с да не се. Според интернационалните здравни правила, в някои страни няма да бъдете позволени, в случай че нямате сложена ваксина против жълта тресчица, акцентират от НЦЗПБ.

Националният център предлага имунизациите да бъдат направени 6 до 8 седмици преди пътуването, или минимум 4 седмици по-рано, с цел да бъде съобразено слагането на имунизациите с тяхната съгласуемост и с цел да се построи постваксинален имунитет, в това число и при тези, които изискват приложение на повече от една доза за довеждане докрай на имунизационната скица. За множеството ваксини е задоволителен и един месец за цялостното им слагане.

Ако са нужни повече от една ваксини, експертите в центъра сформират самостоятелен имунизационен проект на пътуващите, като съблюдават няколко имунологични условия. Така да вземем за пример се позволява удължение на интервала сред приемите на една ваксина, само че не и съкращаване на минималния интервал, посочен от производителя на имунизацията. Или с други думи, в случай че не е планувано в точния момент имунизирането, може и да не бъде приключено, до момента в който стане време за пътуването.

Инактивираните ваксини (такива, които не съдържат живи вирусни тела) са съвместими с други инактивирани или живи ваксини и могат да се ползват по едно и също време, само че на разнообразни инжекционни места или в случаен период, без това да се отрази негативно върху имунния отговор. Когато обаче се слагат две живи ваксини, в множеството случаи се позволява едновременното им приложение на разнообразни инжекционни места, само че в случай че не са приложени в един ден, би трябвало да се съблюдава период от най малко четири седмици сред тях.
Разпоредбите, свързани с имунизациите в другите страни, постоянно се трансформират, тъй че преди да предприемете пътуването, се осведомете за епидемиологичната конюнктура и нужните ваксини за съответните страни, поучават от Центъра по заразни заболявания. Например сега в Африка има зараза от холера.

Предупрежденията за този сезон на Столичната районна здравна ревизия за заразни заболявания без характерна имунопрофилактика са за:

- Холера - в Йемен, Сомалия, Етиопия,Танзания, Занзибар, ДР Конго, Южен Судан, Хаити, Домениканска република, Нигерия, Либерия, Камерун, Гана, Сиера Леоне, Мозамбик, Малави, Зимбабве, Замбияи Индия.
- Ебола - в Конго.
- Легионерска болест - Дубай (ОАЕ).

За профилактика на болесттите без характерна имунопрофилактика се предлага съблюдаване на добра персонална хигиена, хранителен и питеен режим, както и да се заобикалят визити на масовисъбития със скупчване на доста хора.

Заразни заболявания, против които има ефикасни ваксини:

- Морбили - в Румъния, Италия, Германия, Украйна, Белгия, Франция, Австрия, Унгария, Швейцария, Испания, Швеция, Португалия, Словакия и Исландия.
- Хепатит А - в Испания, Португалия, Италия, Франция, Обединеното Кралство, Нидерландия, Дания.
- Жълта тресчица - Бразилия, Демократична република Конго, Ангола, Перу, Колумбия, Боливия, Еквадор, Суринам, Уганда, Сао Томе и Принсипи, Кения и Етиопия.
Ако пътуването не може да бъде отсрочено, се постанова имунизация против жълта тресчица.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР