Туристи се тълпят на емблематичния централен пазар в латвийската столица

...
Туристи се тълпят на емблематичния централен пазар в латвийската столица
Коментари Харесай

Бизнес с храни с изтекъл срок на годност процъфтява в Рига

Туристи се тълпят на емблематичния централен пазар в латвийската столица Рига, с цел да снимат свежите артикули, да опитат пушената риба и пресните сирена, с които е известна балтийската страна. Местните идват за ежедневния си пазар. Търговията тук е добре проведена – като за знак на латвийската столица, която всеки ден е посещавана от 100 000 туристи и е в листата на Световното културно завещание от ЮНЕСКО. В частта от пазара, известна и като „ Шанхай “, обаче се организира различен тип търговия - продавачи на противозаконни цигари се борят за пространство със спящи скитници и шляещи се младежи. Продават се артикули, които напълно не са пресни. Контролът е извънредно занижен на сергиите, наети от разнообразни компании, но предлагащи едни и същи артикули: солени и сладки бисквити, шоколади, консервирани домати и други пакетирани артикули. Някои от тях са фалшификати на маркови хранителни произведения, а на други са подправени етикетите, указващи периода на валидност.

Две компании, ръководени от едни и същи хора, дават отговор за всички сергии в " Шанхай ". В последното десетилетие на фирмите са налагани десетки санкции и предизвестия от Службата по храните и ветеринарния надзор на Латвия за това, че продават артикули с изминал период на валидност. При няколко интервенции са иззети стотици килограми хранителни артикули. Но те не престават да имат позволение за бизнес действия на централния пазар, който е благосъстоятелност на общината в Рига. Един от шефовете му с усмивка назова казуса нищожен, а от полицията декларират, че не знаят дали смяната в периода на валидност се счита за закононарушение. Всъщност продажбата на такива храни е противозаконна в Латвия и е в прорез със съглашението, което наемателите на сергии подписват с управата на пазара, само че се санкционира единствено с санкция, а за нарушения почти не се следи.

Евтини и остарели

Продавачите на евтини артикули на Централния пазар не се пробват да крият, че продуктите им са с извънредно ниски цени, дори в противен случай - парадират с това. Те приемат единствено заплащания в брой, а парите натъпкват в чантички, които са си поставили на кръста, вместо да ги маркират с касов уред. Стоките им са изложени в остарели кашони или са натрупани безредно върху пластмасови маси. Удивително ниските цени са написани на големи зелени лепенки върху кутиите и бурканите. Пакет от сладки тип „ целувки “, дело на локален производител, коства 3.59 евро в непосредствен магазин, само че тук е единствено 1.50 евро. Десерт с бадемова паста на всички места е 2.45 евро, само че на сергиите се купува срещу 1.50 евро.

Много от стоките нямат етикети с информация за състава им на латвийски език, както изисква законът, а някои от тях са с марки, създавани единствено за избрани вериги супермаркети, каквито обаче в Латвия няма. Германски бадемов сладкиш например дори има цена от веригата супермаркети, за която е създаден. Шоколад пък е напряко с цената, залепена от немската верига. Представители на огромни вериги супермаркети, както и 7 производители, чиито артикули се продават на сергиите, декларират, че стоките им не са предопределени за разпространяване в Латвия.

Силно усещане вършат и опаковките на някои от стоките - драскотини, петна от мастило, останки от залепяни етикети и други признаци, които демонстрират, че е фалшифициран срокът на валидност. Повечето от стоките, тествани от публицист на 7 сергии за евтини артикули на централния пазар, както и други три в близост имат знаци, които демонстрират, че е променян срокът на валидност. Истинската дата  е изтрита върху пластмасови или железни опаковки, като е отпечатан нов период. При хартиените опаковки върху остарелия етикет е лепнат нов. Понякога остарялата дата е издълбана. Въпреки че това е едвам очевидно за елементарното око, следите от нанесените ремонти остават:  капчица лепило или лека хлътналост - стига човек да се загледа по-внимателно.

Линета Микта, която работи във компания за захарни произведения, споделя, че предлаганите на сергиите сладки „ целувки “ не са същински. Доказателството: продукцията е с дата на произвеждане в неделя, а фабриките на фирмата винаги са затворени; срокът им на валидност е 7 месеца, а продуктите на компанията са с най-дълъг период 5 месеца.

Две за едно

Информационните табели за продавача, поставени на сергиите, демонстрират, че те са благосъстоятелност или на компанията Solovs, или на Fildaros. Очевидно компаниите са разнообразни, само че в действителност има много общи неща. Собствениците им са разнообразни, а компаниите са основани през 2001 година в границите на две седмици и от години употребяват едни и същи телефонни номера във фирмения указател. Централите им се намират в прилежащи здания и употребяват общ склад край Централния пазар. Едни и същи мъже на междинна възраст доставят стоките от склада до сергиите и на две компании. Всички сергии на Solovs и на Fildaros продават идентични артикули на идентични цени и употребяват сходни етикети.

Фирмите имат и друга необикновена характерност: големи продажби, само че дребни доходи. Нетните годишни продажби на " Соловс "  достигат 1 млн. евро, само че тя заявява единствено 1000 евро облага. Малко по-добро е ситуацията на " Филдарос ": 2000 евро доходи върху продажби на стойност 500 000 евро.

Лига Лейтане, която е учител във Факултета по бизнес, ръководство и стопанска система към Латвийския университет, споделя, че ниските приходи при висок оборот могат да демонстрират данъчна машинация, изключително при бизнес, в който заплащанията се правят единствено с пари в брой. „ Ако не се употребяват касови апарати и не всички преводи се записват, може да се окаже, че не всички доходи се регистрират “, изяснява тя. Въпреки че не приказва особено за " Соловс " и " Филдарос ", тя споделя, че има два метода задгранични артикули да се появят на латвийския пазар с по-ниски цени, в сравнение с в страните им на произвеждане: контрабанда и укриване на налози.
Управител на двете компании е Сергейс Филиповс (44 г.). Докато следи товаренето на кутии в общия склад, той отхвърля да се подправят периодите на валидност. „ Няма такова нещо. Грижим се за всичко. Сега всичко е добре “, споделя той. Според него компаниите държат цените ниски, защото продават артикули, на които наближава да изтече срокът на валидност. На въпрос дали " Соловс " нелегално внася артикули от чужбина, Филиповс води журналиста до склада, а след това и из сергиите на пазара, като на всеослушание предупреждава служителите да не приказват с репортера.

Латвийският фирмен указател демонстрира, че жена на име Людмила Филипова (66 г.) има " Соловс ", а Олга Афанасиева (44 г.) е притежател на " Филдарос ". Първата не беше открита за коментар, а втората отхвърли изявление, като изясни, че въпроси за произхода на храната в магазина й и дали продажбите са регистрирани са „ глупави “. „ Това е нелепост. В бизнеса ми има продажби; закупувам артикули и продажбите се отразяват посредством касов уред “.

Без последици

На двете компании са наложени доста санкции от Службата по храните и ветеринарния надзор на Латвия за това, че продават остарели артикули. От 2013 година " Филдарос "  е глобявана 10 пъти, а " Соловс " е наказвана с удивителните 50 санкции от 2009 година Всичките са за продажба на артикули с несъответствуваща маркировка или за такива с към този момент изминал период на валидност.

Защо тогава тези фирми продължават да работят? Отчасти защото санкциите са относително ниски – едвам 35 евро от централния пазар и между 15 и 700 евро от Службата по храните и ветеринарния надзор на Латвия. А и няма условие нито в правилника на пазара, нито в латвийския закон да бъдат затваряни компании, позволили повторни нарушавания. От държавното ведомство признават, че не могат да създадат доста за продажбата на артикули с подправени дати, до момента в който не заловен продавачите сега на подправяне или не открият съоръжение, употребявано за това. „ Службата в действителност няма власт, до момента в който не хване някой в деяние “, изяснява Ивета Гринберга, която работи в отдела за наблюдаване на храните. Зам.-шефът на службата Раймондс Тукишс също е на мнение, че няма легален метод да бъдат затворени сергиите, защото продажбата на храни с изминал период на валидност е второстепенно нарушаване.

Ами смяната на датите за периода на валидност? „ Фалшификация на дата ... Престъпление ли е? Всъщност не мога да кажа. Трябва да помисля “, съобщи Еглис Езис от полицията в Рига. Според него повечето артикули са безвредни за консумация, в случай че се ядат малко след приключването на периода. И все пак има риск, изключително от шоколади в заряд, защото може да са инфектирани със салмонела. Въпреки въпроса за това дали магазините продават нелегално импортирана стока, нито организацията, нито пък полицията считат това да своя отговорност.

Тукишс споделя, че не е работа на полицията, нито на Службата по храните да дефинират произхода на стоките. Междувременно Езис заяви, че полицията може да се намеси единствено в случай че има подадено недоволство със подозрения за закононарушение като данъчна машинация.

И все пак продажбата на остаряла храна явно е нарушаване на разпоредбите, по които действа централният пазар. Като се има поради санкциите, които " Соловс " и " Филдарос " са натрупали, за какво им се позволява да продължат да работят?

Mария Пишчикова, която оглавява отдела по въпроси на хигиената, споделя, че е знаела за нарушаванията с продажба на артикули с изминал период. Но съгласно нея това не е нарушение от особена значимост.  „ Нямаме никакви терзания за " Соловс ". Взимам храната с изминал период, като минавам, изхвърлям я в кошчето и това е всичко “. На журналистически въпрос за какво просто изхвърля този артикул, а не се заеме да напише формален отчет за множеството нарушавания на сергията, тя дава отговор: „ Можете да се оплачете от мен на Организация на обединените нации! “.

Проверка

След като е запитана за подправените артикули, Службата по храните на Латвия прави инспекция на три от сергиите на " Соловс ". Двама инспектори със зелени елечета си измиват ръцете и стартират да претърсват стоките на една от сергиите малко след 10 ч. сутринта. Почти незабавно откриват съмнителни етикети на пакети, облепени със стикери, прикриващи датата на валидност, които те изхвърлят на дъното на зелени пластмасови торби. Зоя, която е една от служителките на сергия, не приказва латвийски. На съветски език тя изяснява, че работи от 2 седмици и не е наясно с смяната на етикетите. „ Получаваме всичко, което идва от склада. Не вършим нищо. Осигуряват доставки за всичко “, споделя тя. 285 кг храни са иззети от трите сергии на " Соловс "  и са наложени санкции на стойност 1900 евро - съвсем колкото са заявените доходи от компанията общо за миналите две години. Нито една от сергиите обаче не е затворена. Скоро след проверката  " Шанхай " още веднъж е цялостен както всекидневно, младежи от околните учебни заведения се шляят в близост, а възрастните търсят преференциално да си купят артикули. Един от купувачите, Даце Лиепина, споделя, че постоянно посещава сергиите, защото е елементарно да се обиколят, а и цените са по-добри от тези в супермаркетите. " Офертите са много... Защо да не се възползвам от опцията да спестя пари? ", споделя дамата. Лиепина обаче споделя, че поради подправените етикети за известно време е спряла да пазари от тези сергии. " Не бих желала да си купя остаряла стока, защото не знам какъв брой остаряла е тъкмо - може би срокът й на валидност е изминал преди месец, а може би преди година или даже повече ", споделя тя. " Благодаря на Господ, че всичко до момента е било наред, само че човек в никакъв случай не знае ". 

-----------

* OCCRP е Проект за разследване на корупцията и проведената престъпност, основан през 2007 година за журналистически разследвания  в Източна Европа, Кавказ, Средна Азия, Латинска Америка и Африка.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР