Туристи от Севeрозапaдна България достигнаха до красивото находище на чудодейната

...
Туристи от Севeрозапaдна България достигнаха до красивото находище на чудодейната
Коментари Харесай

Рядко цвете възкръсва като птицата Феникс в Северозапада

Туристи от Севeрозапaдна България доближиха до красивото находище на чудодейната билка сръбска рамонда.
"Почитаме това неповторимо и необикновено цвете. По- красива панорама не сме виждали. Прекарахме прелестни, дъхави часове измежду природата на това магическо място ", похвалиха се щастливците и подсетиха, че е безусловно неразрешено брането й.
Тя е предпазен тип в Червената книга. Наричат я още безконечното цвете или дребният феникс, тъй като даже след две години в пресъхнал хербариен тип единствено от капка вода може да разцъфти.
Сръбска рамонда е същински противник на фамозния еделвайс. Според поверие символизира безконечния кръговрат на живота и също по този начин носи благополучие. Дивото растение е заплашен тип. Открита е за първи път в ждрелото на река Ерма в Сърбия.
Растението е балкански ендемит, намира се единствено на Балканския полуостров. В България Сръбската рамонда може да се открие наоколо до селата Митровци, Превала, Долни Лом, Търговище и Върбово на 350-900 м надморска височина. Растението вирее върху варовикови скали и е терциерен реликт. В минали геоложки времена е заемало огромни територии, само че в резултат на климатичните промени се е съхранило единствено в изолирани области. Счита се, че растението съществува от 70 милиона години, т.е. съвременник на динозаврите.
По непотвърдена информация интерес към растението демонстрират японски учени, които желаят да разгадаят генотипа.
За да се предотврати изгубването на типа, находищата му в България са включени в Европейската eко мрежа НАТУРА 2000. През юни и във връзка Еньовден честваме и Празника на нарцисоцветната съсънка. Правим го от много години. Това красиво цвете го заслужава. Преходът, който вършим e хижа Миджур - Козя Гърбина- Обов връх - вр. Реплянска Църква - Остра чука и назад. В групата нормално включваме и сръбски туристи, описа запаленият екскурзиант Красимир Танков от Монтана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР