Туристът Джаспър Чан броди припряно из тайландския храм Уат Арун

...
Туристът Джаспър Чан броди припряно из тайландския храм Уат Арун
Коментари Харесай

Страх от изключване е новата епидемия за работещите дистанционно служители

Туристът Джаспър Чан броди прибързано из тайландския храм Уат Арун в столицата Банкок.

Вместо да отдели внимание на световноизвестните мозайки, украсяващи структурите на храма, 30-годишният юрист се мъчи да остане на линия, с цел да реализира видеовръзка в Whatsapp.

" Съдията е прекратил чуването и желае отговор на въпросите си допустимо най-скоро? Сега нямам преносим компютър си със себе си! ", споделя той с раздразнителен звук на сътрудника си.

" Имаше огромни групи туристи, които се разхождаха в близост и правеха фотоси, до момента в който само аз гледах, телефона, пробвайки се да намеря безшумно кътче, с цел да приема диалога ", признава след това Чан пред CNBC.

Хора като Чан са над една трета от пътуващите, които изпитват усложнения да се изключат от всекидневието по време на почивка, демонстрира, в което болшинството от интервюираните се сблъскват с непрекъснатия напън да бъдат свързани с устройствата си.

Зашеметяващите 73% от тях показват терзания, че ще изтърван известия, в случай че не ревизират непрестанно телефоните си, се споделя още в изследването, представено от CNBC.

" Запазването на отдалечения модел на работа след пандемията изостри непрекъснатата съгласуваност с работните устройства, а границите сред професионалния и персоналния живот не престават да се размиват ", споделя Тод Хандкок, световен търговски шеф и президент на Collinson за Азиатско-тихоокеанския район.

Натрапчивото чувство, което държи туристите привързани към техните устройства, е наречено боязън от изключване (fear of switching off) или FOSO. Донякъде то е сходно със страха от пропускане (fear of missing out) FOMO, който значи терзанието, че няма да бъдете включени във вълнуващи прекарвания или действия, които се случват на другите.

FOSO може да се преглежда като продължение на FOMO, добавя Хандкок. " Страхът от спиране на връзката с устройствата частично произтича от страха да не пропуснем новостите в работата ", прецизира той.

Това обезпокоително възприятие може да компрометира качеството на ваканциите.

Да се изключиш изцяло не е елементарно

Сертифицираният клиничен психолог доктор Кортни Уорън свързва FOSO с прекарването на хората, които желаят да се провиснал, само че не могат да се откъснат от ежедневните си отговорности и да се насладят на сегашния миг.

По данни на консултантската компания Kepios повече от половината население на света към този момент е в обществените медии. Голяма част от възрастните ревизират най-малко една платформа всекидневно и това може да докара до пристрастяване, споделя Уорън пред CNBC.

С ускоряването на темпото в всекидневието, да оставим електронните устройства и да се потопим в сегашното, изключително по време на пътешестване, не е толкоз елементарно.

Според изследването на Priority Pass, FOSO е по-разпространено измежду по-младите туристи. Около 51% от интервюираните от поколението Z (18-27 г.) признават, че ревизират служебните си известия, до момента в който пътуват, като този брой надалеч надвишава склонността на бейби бумърите (59-77 г.) – единствено 29% от тях споделят, че го вършат.

Бейби бумърите са съзрели като възрастни доста преди появяването на портативните технологии и обществените медии, изяснява Това Клайн, доцент в Barnard College. " Някога се отменяше доставката на вестници, включваше се известие за извънработно време на гласовата поща на стационарния телефон и се заминаваше на отмора ", споделя той.

По-младите генерации, като Z и милениалите (27-42 години), са израснали с технологиите и е по-вероятно да са непрекъснато свързани с тях, акцентира Хандкок.

29-годишният Джеферсън Лоу прекарва една седмица през март в втурване със сноуборд по скатовете на Нисеко, един от най-популярните живописни курорти в Япония.

След всяко втурване, когато връстниците му изтупват снега и се насочат към лифтовете за още една обиколка, Лоу изважда телефона си, с цел да ревизира придвижването на фондовия пазар. " Това се трансформира по-скоро в метод на живот... Да, работа, само че и от любознание ", споделя Лоу, който работи като търговец на валута. Признава, че един път даже е следил среща на Японската централна банка, до момента в който е бил на пистите.

Размиване на границите

Други са по-твърди в установяването на персонална политика " без работа " по време на отмора.

Когато Тан Де Сюн, чиновник по продажбите в софтуерна компания в Сингапур, е в чужбина, с изключение на за навигационни цели, се пробва въобще да не допира телефона си. " Ясно ми е, че би трябвало да слагам тънка граница. Нищо, обвързвано с работата, няма да бъде на персоналния ми телефон ", сподели той пред CNBC. " Проблем номер едно, който доста хора вършат, е, че уголемяват бизнес приложенията си на личния си телефон, като да вземем за пример Teams и Outlook. "

При това той означи, че естеството на работата му разрешава лукса да се изключи по подобаващ метод и да се занимава с работа, едвам когато отпуската му завърши.

Но не всеки може да се отпусне изцяло.

Героят от началото на историята Джаспър Ча си спомня по какъв начин в предходната си работа е поддържал достъп до служебните имейли на всички устройства и е проверявал и одобрявал документи, даже е приемал срещи по време на отмора, в случай че е било належащо.

" Някои крайни периоди и времеви рамки са напрегнати. Аз съм единствено колелце във веригата и в случай че моите отговори се забавят, това ще се отрази на работата на всички останали надолу ", споделя той. Според него непрекъснатото включване в мрежата способства за невъзможността да се откъснем от работата. " Ако в действителност желаех да се откъсна, трябваше да бъда по-строг във връзка с границите ", добавя той.

Въпреки това, страхът от изключване въздейства друго на всеки обособен човек. Някои може да открият, че FOSO им оказва помощ да останат стимулирани и продуктивни, даже когато са в отпуск, до момента в който други го считат за стресиращо, допълват специалистите.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР