Тунизийският лидер предизвика възмущение, твърдейки, че „ционисткото движение“ стои зад името на бурята, която разтърси Либия

...
-editable=текст data-component-name=редакторска бележка class=editor-note inline-placeholder data-article-gutter=true> Бележка на редактора: Версия
Коментари Харесай

-editable="текст" data-component-name="редакторска бележка" class="editor-note inline-placeholder" data-article-gutter="true"> Бележка на редактора: Версия на тази история се появява в бюлетина на CNN Meanwhile в Близкия изток, три пъти седмично разглеждане на най-големите истории в региона.

Тунизийският лидер Каис Сайед твърди, че „ционисткото движение“ стои зад името на бурята Даниел, която предизвика масивни наводнения, които убиха хиляди хора в Либия миналата седмица, предизвиквайки възмущение и обвинения в антисемитизъм.

„Никой ли не се е запитал защо се нарича така? Кой е Даниел? Той е еврейски пророк“, каза 65-годишният президент в почти едночасов монолог на заседание на кабинета в понеделник. „Защо нарекоха бурята Даниел? Тъй като ционисткото движение е проникнало, стигнало е до сърцевината на ума и мисленето… От Авраам до Даниел, това е ясно.“

Участъци от средиземноморския регион бяха връхлетяни от бурята Даниел този месец. Бурята беше резултат от много силна система с ниско налягане, която се превърна в „лекарство“ – сравнително рядък тип буря с подобни характеристики на урагани и тайфуни, които могат да донесат опасни валежи и наводнения.

Бурята беше наречена Даниел от националните метеорологични служби в Югоизточна Европа и се формира на 5 септември, засягайки Гърция, Турция, България и накрая Либия – която стана свидетел на най-големите опустошения и най-много жертви.

Гражданите на Кот д Гражданите на Кот д'Ивоар събират необходимите документи от посолството си в Тунис на 7 март, докато се подготвят да се върнат в страната си, след като тунизийският президент Каис Сайед призова за прекратяване на мигрантските потоци от Субсахарска Африка. Ясин Гайди/Анадолска агенция/Гети изображения

Имената на бурите се избират от списък, съставен от комитета на Световната метеорологична организация на ООН. Имената често са подредени по азбучен ред и варират според региона, тъй като са предназначени да бъдат познати на хората във всяка засегната област.

Коментарите на президента предизвикаха възмущение в социалните медии. Някои отхвърлиха речта му като дезинформирана изцепка, като отбелязаха, че библейската фигура Данаил също е почитана като пророк от мюсюлманите.

Други заклеймиха коментарите на Сайед като антисемитски.

Моника Маркс, професор по политика в Близкия изток в Нюйоркския университет в Абу Даби, която се фокусира върху Тунис, каза, че коментарите на Сайед са част от модел на „изкупителна жертва и преследване“ на различни групи, включително чернокожи мигранти и членове на опозицията.

На заседанието на кабинета Сайед каза, че неговият „проблем не е с евреите“, а с „международното ционистко движение“.

Тунис е дом на между 1500 и 2000 евреи, спад от близо 100 000 през 40-те години на миналия век, според Minority Rights Group International. Около една трета от тунизийските евреи живеят в столицата Тунис, а останалите са в Джерба, остров край бреговете на страната.

Смъртоносна атака в синагогата на остров Джерба ​​по-рано тази година накара Сайед да обещае безопасност за всички евреи в страната.

тропическа буря Бари сателит 0712 NOAA

Президентът не е непознат за противоречията и в миналото е бил обвиняван в разпространение на расизъм. Тази година Сайед осъди несъвместимостта на „ценностите“ на черните африканци с тези на тунизийците, като каза, че дядо му „ги е купувал и продавал“. Той също така каза, че черната миграция в страната е заговор за промяна на расовия състав на страната.

Сайед предприе голямо заграбване на властта през 2021 г., като свали правителството, разпусна парламента и реши да управлява с указ. Миналата година той прокара нова конституция, която само затвърди неговото еднолично управление.

В речта си Сайед също отрече да е расист срещу африканците, като каза, че „ние се гордеем, че сме африканци“. Той приписа обвиненията в расизъм срещу него като „част от международното ционистко движение“.

Той също атакува споразуменията за нормализиране на други арабски страни с Израел, наричайки ги „държавна измяна“.

Маркс каза, че намаляващата еврейска общност в Тунис е разтревожена от конспиративната реторика на Сайед, който според нея представлява „екстремно арабско националистическо малцинство“. Коментарите му, каза тя, изострят антисемитския дискурс „по нови и опасни начини“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР