Тунизийският фермер Хасан Четуи търси вдъхновение от далечното минало, докато

...
Тунизийският фермер Хасан Четуи търси вдъхновение от далечното минало, докато
Коментари Харесай

Земеделски стопанин от Тунис се обръща към старите сортове пшеница в борбата си с климатичните промени

Тунизийският фермер Хасан Четуи търси ентусиазъм от далечното минало, до момента в който се пробва да се приспособява към сушата, породена от изменението на климата. Той сее остарели сортове пшеница, които се надява да създават годишна продукция през цялата година, написа Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

Четуи не има вяра, че опитът му с различни типове пшеница ще работи на всички места, само че счита, че може да му помогне да се оправи след години на нищожни дъждове и горещи талази, които са унищожили огромна част от реколтата му през предходната година.

" Добиваме остарял тунизийски тип пшеница, обработен на полето, кадърен да създава няколко пъти на сезон, което ни обезпечава стратегически решения ", показва земеделецът.

Фермата на Четуи се намира в региона на Борж Ал-Амри в Северен Тунис, район, който е бил житница за средиземноморските цивилизации, обратно във времето до Древен Рим и Картаген, макар че Тунис в този момент е чист вносител на пшеница.

Годините на суша, засегнали огромна част от Северна Африка, изпразниха тунизийските водоеми и убиха посевите.

Четуи се надява, че като заобикаля уповаването на една лятна годишна продукция, може да успее да създаде най-малко малко пшеница даже в неприятни години. Той и чиновници на земеделския съюз споделиха, че други фермери са прибегнали до обичайни семена, само че имат единствено анекдотични разкази за своя опит.

Земеделските специалисти в Тунис са скептични, че старите сортове пшеница ще съумеят да защитят фермерите от въздействието на изменението на климата и показват, че актуалните пшеници дават доста по-високи добиви.

Въпреки това те също по този начин показват, че по-старите сортове могат да работят по-добре в избрани области или при характерни условия и че опитите на Четуи си заслужават.

" Не можем да определим дали ще съумеят или ще се провалят, тъй като не можем да оценим успеваемостта, до момента в който не бъде приложено в огромен мащаб ", разяснява Мохамед Раджиб от Тунизийския аграрни съюз.

Четуи стартира да работи във ферми на 12-годишна възраст. Сега, на 64 години, той към момента търси семена за остарели сортове зърно, в това число царевица и ечемик, както и пшеница, които да употребява в своите полета.

От години той сее реколтата със семена, които съгласно него са били употребявани в фамилията му от генерации и са му предадени от татко му.

Четуи също по този начин е употребявал някои остарели сортове от тунизийската генна банка за семена и е събрал семена от други фермери, които настояват, че са фамилно завещание. В това число някои, които не са регистрирани в генната банка.

" Трябва да разчитаме на нашите истински тунизийски семена, тъй като посредством опит и познания те съдържат решението и могат да допринесат за доста стратегически решения за справяне с питателните рецесии ", съобщи той.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР