Тук става въпрос за нещо повече от лични интереси и

...
Тук става въпрос за нещо повече от лични интереси и
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Пирамидата на финансиране на здравната система трябва да се обърне

„ Тук става въпрос за освен това от персонални ползи и комфорт. В обстановката, в която се намира страната, би трябвало да реагира всеки, който получи такава покана “. Така министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков отговори пред БНР на въпрос за какво се е съгласил да одобри поста, откакто министрите в Здравното ведомство са най-често сменяните през последните години.

Проф. Хинков акцентира, че е бил в екипа, основан от „ Демократична България “ като държавно управление в сянка преди няколко години, който обаче е имал по-скоро вътрешни консултативни функционалности. „ След това нямах по-специални задължения и не съм взел участие в политическата обстановка. Единственото изискване, което сложих на премиера проф. Денков, с цел да приема поста, беше да си избера заместници и екип, с който да работя в Министерството “, сподели той.

Новият здравен министър посочи, че към момента не е развил пред премиера всички хрумвания, които има за промяна в опазването на здравето.

„ В опазването на здравето нещата елементарно намират консенсус. Ако премахнем порочните практики в опазването на здравето, свързани с нерегламентирани действия, за които прокуратурата би трябвало да е наясно, опазването на здравето е доста стройна система, която продължава да работи без значение от офанзивите и всички промени и изкривявания, които бяха осъществени през последните 20 години “, сподели проф. Хинков.

По думите му здравната система работи в режим на непълнота на фрагменти, на прекомерно роене на лечебни заведения, което понижава още повече ресурса, и на непрестанно увеличение на доплащането. „ На деформиране на финансирането в другите браншове на системата, като от ден на ден и повече пари се дават за медикаменти, медицински произведения и болнична помощ и все по-малко остават за извънболничната помощ. Тази пирамида би трябвало да се обърне. Когато се ускори първичната и профилираната извънболнична помощ, би трябвало да се мисли и за профилактиката. Това е един дълъг развой, който няма да се случи за 9 месеца, само че за това време може да се слагат основите посредством нормативни промени и съответни дейности по обособените браншове “, съобщи здравният министър.

Той добави, че за извънболничната помощ ще изиска повече пари. „ Трябва да се види за какво не са усвоени отпуснатите средства предходната година за проучвания в доболничната помощ, да се направи разбор, да се приказва с БЛС и да се откри модус, който да стимулира работещите там. Здравната система е много инертна и всички внезапни промени водят до утежняването й. Затова би трябвало да се работи деликатно, систематично и структурирано по избрана тактика – фокус върху доболничната помощ и профилактиката “, сподели проф. Хинков.

По думите му понижава броят на общопрактикуващите лекари и „ би трябвало да се намерят претекстове и тласъци тази специалност да стане атрактивна, заплащането не е единственият метод те да се почувстват значими, има и доста други неща “. „ Трябва да се откри метод общопрактикуващите лекари да не се усещат служители, а лекари. И да са почтено възнаградени “, акцентира проф. Хинков.

По отношение на роенето на лечебни заведения той сподели, че има способи, които могат да разрешат на Здравната каса да отхвърля подписване на нови контракти от лечебните заведения. „ Те могат да бъдат ясно избрани посредством Национална здравна карта, посредством Акредитационния механизъм и други такива детайли. Не е въпросът да разделяме частните, регионалните и общинските лечебни заведения, а би трябвало да се откри модусът, който да резервира финансовия запас на Здравната каса, който непрестанно понижава от тези контракти, които се подписват с нови и нови консуматори “, сподели проф. Хинков.

Здравният министър добави, че би трябвало да се усъвършенства работата на Здравната каса. „ Да се откри шеф на НЗОК, който не гледа на нея като на банка, а като на разпределител на финансовите средства, които отиват за здраве “, изясни проф. Хинков.

По отношение на дефицита на персонални лекари и фелдшери в дребните обитаеми места здравният министър съобщи, че ще бъде създадена концепцията на „ Продължаваме промяната “ за създаване на телемедицина през пощите. „ Телемедицината съставлява опит да се диагностицира проблем, без да се постанова на пациента да пътува. И това може да се приложи съответно посредством мрежата на Български пощи. Хората могат да отиват по график да се свържат с дежурен доктор и да си кажат недоволствата “, сподели проф. Хинков.

Той заяви, че към момента е в развой на избиране на екипа, с който ще работи в Министерството на здравеопазването. „ Задължен съм да направя преценка на всичко свършено до момента. Нямам желание да върша финансова проверка, само че ще продължа всички стартирани планове. Особено плановете за Спешната помощ, както и за Спешната помощ във въздуха. Това включва и Детската болница “, сподели проф. Хинков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР