Тученицата е плевел и същевременно изключително актуална и препоръчвана здравословна

...
Тученицата е плевел и същевременно изключително актуална и препоръчвана здравословна
Коментари Харесай

Тученицата - и плевел, и билка, и супер храна

Тученицата е бурен и в същото време извънредно настояща и препоръчвана здравословна билка. Има искания да се назова " супер храна " заради големия подбор от витамини и минерали, които се съдържат в нея. Съществуват два подвида тученица - дива или елементарна тученица (Portulaca oleracea ssp. Oleracea) и градинска тученица (Portulaca oleracea ssp. Sativa).

Градинската тученица се отглежда и употребява като зеленчуково растение, до момента в който елементарната се употребява най-много като билка. Произходът на тученицата евентуално е Индия и Пакистан, където се употребява за консумация от хиляди години и към момента се среща в диво положение. В Европа се отглежда от стотици години и се употребява необятно за консумация от индивида. В България такава процедура към момента няма. Тученицата се приема у нас главно за бурен и зложелател в зеленчуковите градини.

Иначе за билков лек се употребяват най-много листата и младите филизи, като за тази цел би трябвало да се берат преди цъфтежа на растението. Най-добре е листата да се употребяват пресни, само че могат да бъдат изсушени за по-нататъшна приложимост или приготвени във тип на запарка или смес.

Тученицата е доста хранително растение, извънредно богато на омега-3 мастни киселини, както и белтъчини, захари и слузести субстанции. Семената са богати на нишесте и мазнини. Тученицата е добър източник на витамини А, В1 и С, никотинамид и доста минерали (магнезий, калий, манган, фосфор, калций, мед). Богата е също на антиоксиданти (бета каротен, витамин С и витамин Е).

Установено е, че честото изразходване на храни с високо наличие на омега-3 мастни киселини води до доста понижаване на сърдечносъдовите болести и атеросклерозата, като по този метод се предотвратяват сърдечни офанзиви и инфаркт. Отделно от това калият оказва помощ да се намали кръвното налягане заради действието си като вазодилататор (разширява кръвоносните съдове), с което понижава напрежението върху сърцето.

Витамин А и бета-каротин, намиращи се в тученицата, се свързват със здравето на очите и зрението в продължение на доста години. Растението съдържа най-вече витамин А, по отношение на всяка зелена растителност. Витамин В2, съдържащ се в тученицата, е потвърден лек за мигренозно главоболие. 

Билката е една от най-хубавите варианти за лекуване на редица храносмилателни разстройства, от диария и чревно кървене до хемороиди и дизентерия. Тези изгоди се дължат основно на съществуването на доста потребни органични съединения в нея, като слузести субстанции, ябълчена киселина, лимонена киселина, аланин, глюкоза и доста други.

Тученицата помага и за събаряне на килограми. В 100 грама се съдържат единствено 16 калории. Това е добра вест за хората, които са на нискокалорична диета. Също по този начин е богата на хранителни фибри, което способства за чувството за насищане и лимитира приема на храна.

Друго потребно свойство е, че  ускорява лечението на рани и други кожни проблеми. Листата  са цялостни със сок и могат да се нанасят непосредствено върху кожата за облекчение на възпаления, ухапвания от инсекти, изгаряния и рани.

Дозировката на тученицата като билково лекарство зависи значително от формата, под която се употребява и предназначението. Много билкари предлагат сред 9-15 грама сушена билка и 30-60 грама прясна за вътрешна приложимост. Под формата на паста за външна приложимост могат да бъдат употребявани по-големи количества.

Бременните дами не би трябвало да употребяват тученица в лечебни дози, защото може да провокира контракции на матката. Тъй като билката съдържа до 1,7% оксалова киселина,  не би трябвало да се употребява в огромни количества от хора, страдащи от храносмилателни болести и такива с предразположеност към бъбречни камъни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР