Цялото наименование на породата е доберман пинчер. Тази порода е

...
Цялото наименование на породата е доберман пинчер. Тази порода е
Коментари Харесай

Характер и поведение на добермана

Цялото название на породата е доберман пинчер. Тази порода е дело на немският селекционер Фридрих Доберман, които е желал да събере всички суперсили в едно куче и е съумял.

През 1960 година селекционерите одобряват и утвърждават днешния стандарт за доберманите. Те би трябвало да са благородни, мощни и елегантни кучета и главното им предопределение е да служат на хората в разнообразни действия и сфери.

Обикновено доберманите тежат сред 30 и 40 кг. Продължителността на живота при Добермана е 12-15 години и са подобаващи единствено за опитни стопани.

Какво би трябвало да знаем за характера и държанието на добермана? Доберманите са мощни и дейни кучета. Те са безстрашни и от тях се получават прелестни охранители. По отношение на семейство са ласкави и любящи. Послушни са и непрекъснато засвидетелстват предаността си на своите стопани.

Смята се, че доберманите са зли кучета. Даже има клюки, че доберманът полудява. Тази тяхна известност е зародила в резултат на това, че постоянно са употребявани за защита, само че в основата на този избор не стои злият темперамент на доберманите, а техният размер и мощ. Те атакуват единствено когато почувстват, че фамилията или собствеността им са застрашени.

 Куче от породата Доберман

Ако съпоставим добермана с кучета от други породи, като немска овчарка, питбул, ротвайлер или аляски маламут, евентуално ще разберем, че нападнатите от доберманите хора са по-малко, в сравнение с от изброените породи.

Ако доберманите са подготвени за фамилни кучета, няма никаква заплаха за хората от вашето семейство. Няма да намерите по-предано куче, което може да бъде и добър охранител.

Доберманите се оживяват, когато в компанията им има подрастващи деца, други домашни любимци или при появяването на ново пале. Те са извънредно интелигентни кучета, доста бързо се учат и постоянно се стараят да угодят на своите стопани.

По темперамент доберманите се разграничават от другите кучета. Могат да се привържат към цялото фамилията, или към съответен човек. В някои представители на породата съществува наклонност да бъдат нападателни във връзка с други кучета, а в това време да бъдат извънредно покорни.

Мъжките добермани представители непрестанно се пробват да преобладават и демонстрират дебелоглав, спрямо женските.

Доберманите са извънредно умни и елементарно се поддават на образование. При вярна подготовка, куче с всевъзможен характер, може да стане добър домакински любим и благонадежден надзирател.

 Характер и държание на Доберман

Грижите за доберманите са малко, що се отнася до външния им тип. Нужно е един път седмично да бъдат сресвани, а нечистите след разходка елементи от тялото да се избърсват с влажна забрадка. Тяхната четина пада, само че не доста мощно.

Преди къпане на кучето е целесъобразно също да бъдат добре разресвани, с цел да падне мъртвата четина. След къпане е задоволително единствено хубаво подсушаване с забрадка. Ноктите би трябвало регулярно да се режат, а лапите да се ревизират.

Те са дейни и спортни кучета и фактически се нуждаят от огромно количество физическо натоварване, с цел да бъдат щастливи и здрави. Обичат да са в компанията на своя собственик по време на разходка. Участието в разнообразни киноложки мероприятия им оказва помощ да останат във форма, а също им подсигурява и умствено натоварване.

Ако и вие желаете да сте собственик на такова куче, вижте разгласи и цени за доберман.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР