Цялостното развитие на политиките за грижа за децата и семейството,

...
Цялостното развитие на политиките за грижа за децата и семейството,
Коментари Харесай

България и УНИЦЕФ продължават съвместното си партньорство

Цялостното развиване на политиките за грижа за децата и фамилията, повишението на качеството на грижите за деца в приемни фамилии и резидентни обществени услуги, ограниченията за предварителна защита на насилието против деца, предотвратяването на отпадането от учебно заведение и подобряването на достъпа до здравни грижи ще бъдат част от целите в новата стратегия за партньорство сред държавното управление на България и УНИЦЕФ за интервала 2023-2027 година Това оповестиха от Министерство на труда и обществената политика. За това се договориха министър Георги Гьоков и представителят на Детския фонд на Организация на обединените нации за страната ни Кристина де Бройн по време на днешната си среща в Министерството на труда и обществената политика (МТСП).

Сред главните посоки в партньорството сред България и УНИЦЕФ ще бъде и осъществяването на самодейността на Европейската комисия - Европейската гаранция за детето, като основна самодейност за понижаване на детската беднотия и обществено изключване на европейско равнище. „ Над 140 млн. евро ще бъдат вложени през Програма „ Развитие на човешките запаси “ и Програма „ Образование “ към ограничения в тази посока през идващите 7 години “, сподели заместник-министър Иван Кръстев, който също взе участие в срещата. „ В плана на държавния бюджет за 2022 година се планува близо 25% растеж на обществените разноски. Подобно ще е нарастването на размера на помощите за деца и на фамилиите, които ще бъдат подкрепени с тях “, добави той.

Кристина де Бройн даде висока оценка на лидерската роля на България при осъществяването на Европейската гаранция за детето и на напредъка на страната ни при подготовката на поднормативната база за използване на Закона за обществените услуги. Акцент в диалога бяха и резултатите от промяната на деинституционализацията на грижите за деца.

„ Партньорството на УНИЦЕФ и МТСП е образец за дългогодишно, сполучливо и дейно съдействие при осъществяване на политиките за поддръжка на децата и фамилиите. Гарантирането на най-хубавия интерес на детето, повишение на благосъстоянието на децата и поддръжката на фамилиите, със специфичен фокус върху тези в уязвимо състояние, са в основата на нашето съдействие “, сподели министър Георги Гьоков.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР