Цялата седмица от 12 февруари до 19 февруари в Карлово

...
Цялата седмица от 12 февруари до 19 февруари в Карлово
Коментари Харесай

Христина Богданова радва публиката в Карлово с разкази от рода на Левски

Цялата седмица от 12 февруари до 19 февруари в Карлово с разнообразни събития  означаваме 151 години от гибелта на Васил Левски. Това описа за " Фокус " Дора Чаушева, шефът на Национален музей " Васил Левски " в Карлово.

" На 12 февруари с художествена галерия учениците от приблизително учебно заведение “Васил Левски " започнаха своята седмица отдадена на Васил Левски. Традиционно те провеждат доста прояви, на 14 имаше спортно съревнование, междуучилищно, “Лъвски скок " и  книжовен салон, на който бяха показани творбите, които са взели участие в състезанието за есета. Спектакъл имаха и в началния стадий на обучение в учебното заведение на 15 февруари, в зала “Васил Караиванов " “Словата на Апостола ". 

На 18 февруари те ще приключат своята седмица с тържествения театър “Моят Васил Левски ", възпоменателен театър, с който те ще зарадват още веднъж карловската аудитория и гостите на Карлово ", описа още Чаушева.

Двата музея в Карлово - Национален музей " Васил Левски " и Историческият музей в Карлово също вземат участие в тази седмица.

" В нашия музей на 17 февруари ще организираме една среща-разговор с Христина Богданова, потомка на сестрата на Васил Левски Яна. А на 19 февруари ще представим една галерия графики на карловския художник Дечко Тодоров, която сме озаглавили “В мраз и в студ ", по тематиката на една от неговите творби. В Историческия музей на 16 февруари бе показана галерия с документи на Васил Караиванов, един от най-близките помощници на Васил Левски в Карлово, първи братовчед на Васил Левски и деен деятел освен в революционното дело преди Освобождението, само че в историята и следосвобожденско Карлово, предоставени от неговия потомък Стефан Караиванов. За всички посетители, за всички карловци на 18 февруари вечерта ще бъде обичайна възпоменателна гала на площада с паметника на Васил Левски. И на 19 февруари от 11 часа още веднъж възпоменателен митинг-поклонение с поднасяне на цветя ще има пред паметника на Васил Левски.

" Надяваме се, че тези две събития, които и нашият музей предлага, ще бъдат забавни. Винаги Христина Богданова е радвала публиката с един забавен роман, който съдържа всекидневно спомените, които са съхранени за Васил Левски в рода. А изложбата, която ще представим на Дечко Тодоров, също имам вяра ще заинтригува посетителите, която ще бъде съчетана и с представянето на мултимедия на един забавен план, който беше сбъднат главно от неговата щерка Невена Тодорова в едно от софийските учебни заведения, където тя работи. Те са употребявали забавни материали, които са от неговия списък, свързани с създаването на стенописа му “Епопея на забравените " ", добави Доря Чаушева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР