Цялата помощ, която бъде поискана и можем да дадем, ще

...
Цялата помощ, която бъде поискана и можем да дадем, ще
Коментари Харесай

Демерджиев: В постоянен контакт сме с турските ни колеги, пратили сме 58 души и техника

„ Цялата помощ, която бъде поискана и можем да дадем, ще бъде предоставена. Организирали сме се да дадем лист с помощта, която можем да предоставим от вида на палатки и всевъзможни други средства, с които да бъдат подкрепени и настанени потърпевшите от земетресението ”. Това сподели вътрешният министър Иван Демерджиев. Той участва на годишния разбор за активността на Столична дирекция на вътрешните работи. Подобни работни срещи са планувани със състава на всички основни и регионалните дирекции в страната.
Прочетете още
По мотив мощното земетресение в Република Турция и обстановката там министър Демерджиев посочи, че още рано сутринта непосредствено е осъществил контакт с турските си сътрудници. За малко време беше основана организация за напредването на 58 чиновници от ГДПБЗН и 21 единици техника, каквато ще бъде потребна в тази ситуация.

" Влязохме във взаимоотношение с Министерството на защитата, бе сбъднат контакт и със Столична община, откъдето са обезпечени още 15 индивида и техника. Разговаряхме и със спасителите на БЧК, те също ще се включат в избавителната акция ", означи той. Вътрешният министър добави, че в същото време е основана организация да предоставим на турската страна лист с неща от първа нужда, които биха могли да бъдат предоставени в помощ на потърпевшите.

Демерджиев стартира серия от срещи с шефове на регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи в страната, като през днешния ден се срещна с представители на Столична дирекция на вътрешните работи. Той разгласи, че задачата на диалозите не е обвързвана със сигурността на идните избори, а с представянето на докладите на регионалните дирекции.

" Ще очертаем и трендовете по противопоставяне на престъпността ", уточни министър Демерджиев преди събитието, на което беше показан докладът на Столичната дирекция на полицията. Той акцентира, че ще бъдат набелязани съответни задания, свързани със отбраната на изборните права на жителите. „ Основното е да забележим по какъв начин се работи с престъпния контингент – той се включва в пазаруването на гласове по този начин, както се занимава и с различен тип незаконна активност. Целта е да противодействаме през целия интервал до осъществяване на изборите, а не в последния миг “.

Демерджиев разяснява и връзките с Република Северна Македония:

Миналата седмица молих да не се попречват българските жители да почетат паметта на Гоце Делчев. Ясно заявих, че насилието и провокацията раждат на собствен ред принуждение и провокация. Имах уверението, че ще бъде подсигурена сигурността на събитието и ще бъдат позволени българските жители. В първата си част това стана, в това число с много изразени ограничения, част от които даже може би бяха допълнително, само че във втората си част това заричане не беше изпълнено - за жалост редица български жители бяха затруднени да преминат границата.

Поискал съм пояснение какви са аргументите. И защото първата причина, която беше изтъкната, беше неналичието на ток, през днешния ден придвижвам три генератора към трите съпределни Граничен контролно-пропусквателен пункт. Дал съм ясни индикации, че ще ги подпомогнем за решаването на всевъзможни други проблеми от техническо естество.

Министър Демерджиев е направил поръчка за нова среща с сътрудника си Оливер Спасовски до края на седмицата, най-вероятно тя ще се състои в Делчево. „ Много ми се желае македонската страна да разбере, че пътят към добросъседските връзки и към Европа минава през дейности, а не през думи “.

Той добави, че няма нито едно доказателство, че измежду спрените на границата е имало български жители, които са показали коренно държание: “Да, има проблем, когато държиш неоснователно на пункта 10 или 20 автомобила, цялостни с хора. Когато те виждат по какъв начин в противоположната посока колоните се движат и се обработват. Нормално е да има някаква реакция. И тези, които са решили да работят по този метод, би трябвало да понесат отговорност за това свое решение, не да я придвижват върху жителите. “

Можем да преодолеем разликите с разговор и с естествени политически диалози, а не с радикализация и борба – беше безапелационен министър Демерджиев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР