Цветница или Палмова неделя е неделята преди Великден. С нея

...
Цветница или Палмова неделя е неделята преди Великден. С нея
Коментари Харесай

Влизането на Иисус Христос в Йерусалим: История на Цветница

Цветница или Палмова неделя е неделята преди Великден. С нея означаваме влизането на Иисус Христос в Йерусалим и началото на Страстната седмица.

Какво се е случило на първата Цветница?

В непосредственост до града Иисус стопира своите възпитаници и заръчва на двама от тях да отидат и да вземат едно магаре от близкото село. Казва им, че в случай че някой ги попита какво вършат, те би трябвало да му кажат, че Господ се нуждае от него и напълно скоро ще го върне.

По това време Йерусалим не е бил доста огромен град, с не повече от 50, 000 души население. В този ден обаче в града са се събрали двойно и тройно повече поклонници. Палмова неделя по това време е съвпаднала с еврейския празник Пасха.

С влизането в града хората го посрещат екзалтирани, разстилайки по пътя му облеклата си и палмови клончета. С това те изразявали своята респект. Много от хората го последвали, образувайки шествие. По пътя те викали Осанна!

В доста страни Цветница се чества като се провежда шествие към църквата. Хората носят палмови, върбови или други клончета.

Откъде идва името Цветница?

 Влизането на Исус Христос в Йерусалим са хвърляли палмови клончета

Денят се назовава Цветница или Палмова неделя заради една съществена причина. Иисус влиза в Йерусалим на гърба на едно магаре и хората излизат по улиците, с цел да посрещнат Спасителя. Те слагат палмови клончета и цветя по улиците, засвидетелствайки му своята обич и благодарност.

Какво вършим на Цветница?

В България на този ден имен ден честват всички с имена на цветя и дървета. Хората отиват в черква, с цел да се пречистят и да получат върбова клонка за здраве. Тази клонка се слага на значимо място в дома.

На Цветница макар постите се позволява риба. Останалите ястия би трябвало да са постни.

На някои места в България има поверие, че на Цветница душите на мъртъвците чакат своите близки. Затова и там хората носят храна на гробищата. Извършват се разнообразни обреди.

Защо цветя на Цветница?

 Цветя на Цветница Снимка: katjasv/pixabay.com

Цветето е знак на младост и хубост, на пролетта и възраждането на живота. И защото Цветница се чества напролет, когато природата се възражда за нов живот, напълно обикновено е тъкмо цветята да бъдат определени за знак на този ден. Още от антични времена другите цветя и билки имат разнообразни лековити сили. Съвсем разумно е в християнството те да бъдат свързани с някой светец или със самия Иисус Христос.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР