Цвете за теб и цвете за мен Хайде на вкусните

...
Цвете за теб и цвете за мен Хайде на вкусните
Коментари Харесай

Кренвиршки Цветя

Цвете за теб и цвете за мен Хайде на вкусните домашни закуски!

Необходими Продукти

● прясно мляко - 300 мл
● квас - 1 бр. суха (7 г)
● брашно - 500 г
● яйце - 2 бр.
● захар - 1 с.л.
● сол - 1 ч.л.
● кренвирши - 12 - 14 бр.
● масло - 50 г
● олио

Начин на подготвяне

В затопленото мляко се поставя равна супена лъжица захар и пакетчето квас. Оставя се за към 10 мин.

В огромна купа разрушаваме яйцето и белтъка от едното (1 жълтък оставяме за намазване) и чаена лъжичка сол. Изсипваме маята и дървена лъжица започваме да бъркаме и сипваме последователно брашното. Може да поеме по-малко брашно. Замесва се тестото и тогава се прибавя маслото, стояло на стайна температура. Премесва се още малко да поеме маслото и се оставя за към 30 мин.

Отрязвате си късче от тестото, почти с размера на топче за голф. Разточвате с намазнени плот и точилка, не с брашно. Разточва се колкото кренвирша, тъй че да го увие към три пъти. Използвайте тънки кренвирши и не доста дълги. Ако в профил остане тесто, може да изрежете.

След като сте увили кренвирша, разрязвате, само че не до долу, от едната страна остава неотрязаното тесто, на 4 или 5 места, тъй че да са идентични парченцата. С 4 разреза става цвете, без да има кренвирш в средата, и са по- лесни и по-трудно се деформират при печене.

Двете външни късчета се поставят един против различен в кръстоска, а останалите се обръщат с кренвирша нагоре. Притискат се да се оформи цветето.

Слагат се в тавичка покрита с хартия за печене и намазана с олио. В жълтъка се поставя малко олио и се намазват. Оставят се за към 5-10 мин и се пекат в загрята фурна на 200 градуса без вентилатор. По предпочитание може да се поръсят със сусам преди печене.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР