Цветът на носния секрет разкрива много за вашето здравословно състояние

...
Цветът на носния секрет разкрива много за вашето здравословно състояние
Коментари Харесай

Цветът на носния секрет разкрива много за вашето здраве

Цветът на носния секрет разкрива доста за вашето здравословно положение

Секретът от носа е неразделна част от всяко крепко тяло и неговият цвят и консистенция могат да опишат доста за това, което се случва с тялото ви.

Слузта, създадена в синусите, гърлото, устата, белите дробове и даже в стомашно-чревния тракт, обезпечава защитно покритие на повърхността на тъканите, съхранява влагата им и им разрешава да работят вярно. По предписание, слузта се състои от ензими, антитела и протеини и главната й задача е да улавя и унищожава външни дразнители, в това число вируси, бактерии и прахуляк.

Какъв бива секретът и какво споделя за вашето здраве:

Прозрачен секрет
Воднистият избистрен секрет може да бъде обезпокоителен по няколко аргументи. Един от най-често срещаните – елементарна простуда.

Факт е, че слузта в носните кухини непрестанно се обновява, а остарялата част се изтласква от косъмчетата на лигавицата в гърлото или, в случай че е прекомерно мръсна, се извежда да вземем за пример посредством кихане. Въпреки това, при простуда, косъмчетата губят пъргавина, тъй че огромен брой тайни се натрупват в синусите на носа.

Този секрет безпокои човек за малко време, единствено на студа или до момента в който влезе в топла стая.

Прозрачният секрет също алармира за появяването на остро респираторно вирусно заболяване или алергия.

Гъст секрет
Потъмняването на слузта, като предписание, демонстрира идващия стадий на болестта. Такъв секрет може да се появи няколко дни след началото на грипа.

Една от основните функции в смяната на цвета от транспарантен на бял постоянно играе дехидратацията.

Състоянието може да бъде провокирано от висока температура, изсъхнал въздух в стаята, кашлица, непрекъсната изобилна хрема – при всички тези условия тялото губи повече течност.

Друга причина могат да бъдат полипите в синусите. Те съставляват патологични израстъци на лигавицата, които вследствие на това усложняват потока на въздух, водят до задръстване на носа и дихателна непълнота. В този случай секретът може да бъде единствено от едната ноздра.

Появява се бял секрет, даже в случай че лигавицата на назофаринкса е инфектирана с гъбичка. Кандидозата също е съпроводена от белезникаво покритие, плака или дребни точки, които могат да се видят в устата, гърлото или синусите.

Жълт или зелен секрет
С течение на времето, при грип, секретът от бял става жълт или зеленикав. Често, такава смяна в цвета на слузта се пояснява по следния метод – в носоглътката се появява нова гнойна лезия. Това значи, че към вирусното заболяване се е включила бактериална зараза.

Трябва обаче да се помни, че при затруднения човек има и други признаци. Наблюдава се мощна тресчица и общо утежняване на благосъстоянието.

При тези признаци е допустимо развиването на разнообразни типове синузит, отит и даже бактериални провали на долните дихателни пътища (например бронхит). Понякога признаците съпътстват извънредно рисковото инфектиране на мозъчната кора – менингит.

Ако зеленикавият секрет се появи на фона на подобряващото се положение, на 4-ия-7-ия ден на болестта приказваме освен за затруднение, а за възобновяване.

Кафяв секрет
Кафявият цвят демонстрира протичащ заразен развой. Често подобен секрет е съпроводен от тежък синузит или други болести с обширни гнойни огнища в синусите.

В този случай, несъмнено, би трябвало да се консултирате с доктор, защото човек се нуждае от цялостно лекуване, а синузитът може да докара до рискови затруднения, до развиването на менингит.

Оранжев секрет
Оранжевият секрет от носа е много необичаен. Понякога наподобява като попадане на кръв в слузта.

При възрастни може да се следи оранжев секрет на фона на дълготрайно пушене. Никотинът се наслагва върху лигавиците на дихателните пътища, предизвиква инфектиране и в следствие води до характерен ринит с жълто-оранжев нюанс.

Необичайният цвят може да се прояви при алергичен ринит – в случай че човек, измъчен от сенна хрема, е дишал ослепителен прашец.

Черен секрет
Това е неприятен знак. Черната слуз може да бъде резултат от тютюнопушенето или използването на опиати. Остатъчният пушек и частиците могат да придадат черен цвят на секрета.

Вижте още: Вашият ангел-пазител се пробва да се свърже с вас. 5 признака

Алтернативно пояснение е смъртоносна гъбична зараза, наречена изострен гъбичен риносинуит. Това обаче е доста рядко заболяване, което визира единствено хора с отслабен имунитет – да вземем за пример пациенти с рак след химиотерапия.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР