Цветанка Минчева започва кариерата си в Unicredit в България преди

...
Цветанка Минчева започва кариерата си в Unicredit в България преди
Коментари Харесай

Цветанка Минчева: Около 20% от портфейла в проектно финансиране на Уникредит Булбанк е във ВЕИ

Цветанка Минчева стартира кариерата си в Unicredit в България преди 20 години. Заемала е разнообразни търговски и мениджърски позиции. Отговаряла е за създаването и развиването на различните канали в банката.От 2007 година Цветанка взе участие в координацията и развиването на различни канали за дистрибуция, като е приета за забележителния си принос и въвеждането на нововъведения в търговията на дребно и други области на банката.От септември 2013 година е шеф " Банкиране на дребно " и член на УС в Уникредит Булбанк, а през 2017 година става шеф " Глобално банково обслужване ".От март 2020 до юни 2021 година тя заема длъжността заместител основен изпълнителен шеф на Unicredit Bank - Румъния, а от септември 2021 година е член на управителния съвет на Съвета на дамите в бизнеса в България.Минчева ще взе участие като преподавател в конференцията, проведена от " Капитал ", която ще се организира на 23 ноември.
Уникредит Булбанк се причисли към група на банковия алианс на Организация на обединените нации Net zero. Какви са задачите за присъединяване в подобен вид асоциация дружно с други колоси в сектора? Unicredit Group и надлежно Уникредит Булбанк се причислиха към Net Zero Alliance в сходство със мощния ангажимент на банката за бъдеще, удобно за климата, и за да бъдат част от груповите старания, нужни за постигането на това. Това е значим миг за прехода на по-устойчиво бъдеще и належащо деяние, с цел да насочим вниманието и в последна сметка да реализираме забележителен прогрес в тази област.

Нашата цел е да поддържаме клиентите си във всевъзможни провокации, пред които са изправени, и това включва подкрепяне на промишленостите да се приспособяват към изменящия се свят. В кратковременен проект това значи работа с компании, които може да са единствено при започване на пътя си към резистентност.

Ние сме фокусирани върху обезпечаването на позитивен и резистентен преход към зелена сила, която нанася допустимо минимум щета на планетата и хората. Нашето включване в Net-Zero Banking Alliance е ангажимент да помогнем на обществото да направи тази смяна. Каква роля съгласно вас ще има въвеждането на световни ограничения за резистентност и развиване на българския пазар? Единните стандарти ще бъдат от основно значение за ускорение на общия прогрес в вярната посока във връзка с устойчивостта. Те ще оказват помощ за ориентиране и координиране както на бизнеса, по този начин и на регулаторите, само че също по този начин ще бъдат от основно значение за клиентите, които желаят от ден на ден да могат да пазят своя избор и да работят с компании, които влагат в стабилно бъдеще.

Единните стандарти ще донесат големи изгоди за всички заинтригувани страни - за фирмите, за регулаторите, за обществото, да имат ясни правила и социална отговорност за тяхното потребление. Когато няма ясни правила, могат да се основат условия за сравняване на несравними индикатори, или за така наречен green washing.

Няма подозрение, че би трябвало да работим дружно за общ прогрес, с цел да осигурим рамка за установяване на ясни индикатори, с цел да сме способни вярно да измерваме постигнатото в тази посока.

В допълнение към присъединението към Net-Zero Banking Alliance, Unicredit принадлежи към няколко институционални и интернационалните работни групи със характерни условия за мониторинг на напредъка на ESG. Това включва Task Force on Climate-Related Financial Disclosures, Principles for Responsible Banking и OECD Business for Inclusive Growth Coalition. Има ли съответен проект, по който би трябвало да стартира да се вкарват ESG условия за заеми, и по какъв начин Уникредит Булбанк вижда тази тематика? Изискванията за ESG не са нещо ново на пазара, само че сега има доста интензивна систематизация на ESG поради пазарния вкус и фокуса върху тематиката. Бизнесът на банките е надълбоко обвързван с регулацията, в това число и по отношение на ESG. Уникредит Булбанк постоянно ще следва напътствията и ще извършва нужните условия, идващи от банковия регулатор и ЕЦБ.

Разполагаме с отличен портфейл от артикули за физически лица, дребни компании и огромни компании, като непрекъснато следим пазара и търсим кое е най-подходящо за клиентите ни. В момента към 20% от портфейла в плановото ни финансиране е във ВЕИ, като фотоволтаиците са повече, само че има интерес и към произвеждане на ток от биогаз. Предлагаме и зелена ипотека за жилища в енергийно ефикасни здания при по-ниски лихви, както и зелени потребителски заеми. Подкрепяме дребния и междинния бизнес с така наречен Зелена самодейност за инвестиция в зелени активи със специфична отстъпка от лихвата. Все отново продуктите би трябвало са пазарно насочени: да вземем за пример в случай че финансираме електрически автомобили, би трябвало да сме наясно, че потребителите са затруднени поради липса на зарядна инфраструктура. Смятате ли, че европейската Зелена договорка и самодейността Fit to 55 са постижими и биха обезпечили стремежи резултат? Смятам, че тези начинания са добра рамка за посоката на развиване: промяна на стопанската система в нисковъглеродна, която би трябвало да започва допустимо най-бързо с фокус върху кръговата стопанска система, новият метод на рандеман и предпазване на сила и нововъведенията. Това също би трябвало да бъде обективен преход за всички, като се вземат поради обвързваните обществени последствия от смяната в промишлеността. Това, че имаме визия за посоката, ни оказва помощ да не се загубим, само че използването на процедура на всички стъпки изисква готовност и воля на всички играчи.

Какво съгласно вас е основното решение (като технология) за декарбонизирането на стопанската система.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Коронавирус 3 Свят 1 Политика 2 Свят 3 Свят 1 Коронавирус 2 Свят 3 Политика
Не съществува друго основно решение с изключение на цялостната ангажираност от страна на страна и бизнеса, включително и банките, да се движим в единствената вярна посока - декарбонизиция на стопанската система. Това е дълъг и сложен развой, в който сме си сложили предизвикателни периоди. Въпреки това ние сме изцяло ангажирани да подкрепим нашите клиенти и цялата стопанска система в този развой, където нововъведенията и технологиите ще играят основна роля за подкрепяне на декарбонизацията и трансформацията на доста промишлености като стомана или цимент. Като банка ние също сме ангажирани да поддържаме нововъведенията в тази област, с цел да ускорим в допълнение енергийния преход.

Истината е, че декарбонизираната стопанска система не е единствено въпрос на технология. Тук става въпрос за дълбока промяна на цели промишлености, на метода на живот на хората на всички равнища, на отвод от добре познати и открити потребителски привички, на кредитирането и даже данъчните политики. Трябва да възприемем холистичен метод, който регистрира напълно всички тези аспекти, с цел да осигурим обективен преход за всички, като използваме нововъведенията, технологиите и нашата роля в насочването на финансирането в вярната посока.
На 23 ноември ще се организира, проведена от " Капитал ". Събитието ще бъде в хибриден формат и има за цел да показа опциите за бизнеса, които предлага преходът към резистентен стопански напредък. Форумът ще послужи като платформа за работа в мрежа и основа за развиването на сполучливи начинания за публично-частно партньорство.Ще бъдат прегледани следните тематики: Как да подготвим пътя към стопанска система с нулеви чисти емисии; Цели на Европейски Съюз за индиферентност във връзка с климата - какво следва за бизнеса; Инвестиране в готови за бъдещето бизнес модели и основаване на условия за резистентен растеж; Внедряване на технологии и поддръжка за нововъведения в индустрията; Политическа и правна рамка; Декарбонизация на енергийния сектор; Въвеждане на по-чист и по-екологичен транспорт; Чисти оперативни модели за водещите бизнес сектори; Примери за триумфи, благоприятни условия и провокации.Лектори ще бъдат представители на Европейски Съюз, изпълнителни шефове и членове на бордове, представители на експертни центрове, водачи от индустриалния бранш, представители на държавното управление, представители на органите за локално самоуправление.КЪДЕГрандхотел " Милениум " - СофияМоже да се регистрирате и закупите билети.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР