Цветанка АндрееваВ теорията на демокрацията предизборният процес трябва да представя

...
Цветанка АндрееваВ теорията на демокрацията предизборният процес трябва да представя
Коментари Харесай

Медиите сугестират избирателите, лишават ги от достъп до най-ярката дясна кандидатура

Цветанка Андреева

В теорията на демокрацията предизборният развой би трябвало да показва претендентите за властта неутрално и равнопоставено. Очевидно е че това в изчистен тип не се случва, само че в българската процедура неналичието на обективност и еднакъв късмет са в такава степен, че

изкривяват вота

Пример за такава порочна процедура е съсредоточаването на предизборния спор единствено в съществени двама съперници и то избрани по размера на партиите, които ги издигат. Това е нарушаване на демокрацията заради три кардинални аргументи:
1. Местните избори, изключително кметските са мощно мажоритарни, а не са толкоз партиен избор.
2. Традиционните партии бягат от тясно партийни кандидатури и издигат цивилен лица да се борят за доверието на електората.
3. Огромната маса на не гласуващите пораства от избори на избори и това би трябвало да тревожи, като политиците, по този начин и медиите, които не обезпечават достъп на жителите до цялата палитра от кандидатури.

Заключването на борбата за София единствено в опълчването сред Хекимян и Терзиев лишава другите съществени участници до достъп към електората. От друга страна остават не показани в дебатите голяма част от последователите и симпатизантите на останалите участници.
Да се вършат медийни формати единствено с присъединяване на упоменатите двама изкривява обективната картина и лишава хората от опцията да се осведомят пълноценно преди да създадат избора си.
Самите медии губят от такова тясно показване на съперниците, по тази причина и

дебатите са вяли и безинтересни

и непредставителни.
В София Хекимян и Терзиев не са политически водачи и не могат да произведат политическа борба. Реално за вота на софиянци обаче се борят и доста известни политически лица със съответните достоверни идеологии.
Така да вземем за пример опитът на медиите да показват като десни претенденти Хекимян и Терзиев, пренебрегвайки Вили Лилков води до деформиране на десния избор. Сугестират се гласоподавателите и те биват

лишени от достъпа до най-ярката дясна кандидатура

Дясното и демократичното губи от неналичието на политическата харизма и компетенциите на Вили Лилков, които оставят непредставени в огромния спор за София.
Българска социалистическа партия си има своя телевизия и медии, които работят за левия избор.
В този смисъл демократичното пространство и електорат са уязвени мощно оставяйки заключени единствено в алтернативата Терзиев – Хекимян.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР