Цветана Манева е родена на 30 януари в Пловдив в

...
Цветана Манева е родена на 30 януари в Пловдив в
Коментари Харесай

Цветана Манева: Любимата ми българска дума е копнеж

Цветана Манева е родена на 30 януари в Пловдив в фамилията на артиста Георги Манев. Завършва ВИТИЗ със компетентност " актьорско майсторство " в класа на проф. Моис Бениеш. Дебютира на сцената на Пловдивския трагичен спектакъл през 1967 година През годините е играла в множеството огромни театри в страната. Извън сцената Цветана Манева играе в над 50 български кино лентата, най-известните измежду които: „ Дами канят “, „ Мера съгласно мера “ и „ Опасен сексапил “. Тя е почетен професор на Нов български университет, а през 2004 година получава медал " Стара планина " за огромните ѝ заслуги в региона на българския спектакъл и кино.

„ Не съм водила борби през живота си, само че доста хора водиха с мен. Животът е справяне. Вместо борби имах разочарования, основно от изменничества на другари “ – показа Цветана Манева в „ 120 минути “.

Тя разясни, че заглавието на биографичната книга „ Тя “ е измислено от създателите Яна Борисова и Георги Тошев.

„ Беше ми забавно да беседвам с тях. Те включиха в книгата и хората, с които най-вече съм работила и общувала. Това усили себестойността ми “ – призна Цветана Манева.

Баща й мъчно е приел желанието й да стане актриса. В началото даже споделил, че няма задоволително качества, не изглеждала внушително и безапелационно.

„ Тогава не можех да споделям „ р “ и „ л “. Толкова се притеснявах от него, че рецитирах материала за кандидатстване във ВИТИЗ с лице към стената. Първата година не ме одобриха “ – описа актрисата.

Внуците на Цветана Манева живеят във Виена – образован град с обичаи, по нейните думи. Петър, който сега учи за публицист, е роден тук и отпътува за Австрия на 6 години, до момента в който дребната Цветана е „ виенчанка, там е родена, проговори по едно и също време български и немски “.

Цветана Манева показа, че на своите студенти постоянно споделя да повярват в себе си и да бъдат решителни. По мотив 24 май тя призна, че обичаната й българска дума е блян.

„ Копнежът е повече от фантазия. За доста неща жадувам. Копнежите не се сбъдват, само че дават сила. Те развиват въображението, можеш да се видиш по-хубав “ – разяснява актрисата.

При предходното си присъединяване в „ 120 минути “ тя съобщи, че за нея България е очакване.

„ Продължавам да чакам България да стане това, което заслужава “ – сподели през днешния ден Цветана Манева.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР