ЦСКА ще бъде партньор на Childrens Tumor Foundation в благотворителната

...
ЦСКА ще бъде партньор на Childrens Tumor Foundation в благотворителната
Коментари Харесай

ЦСКА се включва в благотворителна кампания срещу изключително рядко заболяване

ЦСКА ще бъде сътрудник на Children " s Tumor Foundation в благотворителната акция " Born a Fighter " (Роден боец) в България. Каузата на организацията е разкриване на лек против извънредно рядко генетично заболяване, засягащо най-много децата - неврофиброматозата.

Футболът е велика игра, основана освен да носи наслаждение на хората, само че и да ги сплотява тогава, когато нищо друго не е в положение да го направи. И с цел да дадем публичност на най-ценното - здравето на нашите деца, 31-кратните първенци на България се включват в така наречен NF Awareness Month - месеца, в който светът се среща с заболяването.

За да насочим вниманието към неврофиброматозата и с цел да изразим поддръжката си към всички, наранени от нея у нас, футболистите на ЦСКА ще излязат със особено готови за случая фланелки " Born a Fighter " в идващите си два мача, с което да ангажират публичното внимание - за финала в шампионата за Купата на България в неделя и домакинската среща с Ботев (Пловдив) четири дни по-късно.

Неврофиброматозата (NF) е генетично заболяване, при което се визира растежът на клетките в нервната система, което води до формиране на тумори в нервната тъкан. Тези тумори могат да се развият на всички места, в това число и в основния и гръбначния мозък. Заболяването нормално се диагностицира в ранна детска възраст и се дължи на генетична разновидност, излъчена от родител на дете.

Неврофиброматоза вид 1 (NF1) е най-често срещаната форма на това заболяване, касае разновидност в гените на хромозома 17 и визира 1 на 3000 индивида. Този вид неврофиброматоза е позната още и като Болест на Реклингхаузен. NF2 се дължи на разновидност в хромозома 22 и визира 1 на 25 000 индивида. И в двата случая общото е, че налице е липса на белтък, който да управлява растежа на клетките. Третият, най-рядко срещан вид неврофиброматоза, е шваноматозата, която визира 1 на 40000 души.

За страдание, NF туморите могат да доведат до тежки последици като глухота, слепота, костни промени и аномалии, обезобразяване, усложнения при ученето и тежка, инвалидизираща болежка, неподвластна на отнасяне.

Създадената през 1978 година, Children " s Tumor Foundation е първата организация, отдала се на намирането на лек против NF. Целта ѝ е да подтиква проучванията, да уголемява знанията и да се грижи за общността на NF.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР