Цитрусовите плодове са едни от най-полезните. Те са възхитителни източници

...
Цитрусовите плодове са едни от най-полезните. Те са възхитителни източници
Коментари Харесай

10 страхотни ползи от цитрусовите плодове

Цитрусовите плодове са едни от най-полезните. Те са възхитителни източници на витамини, антиоксиданти, фибри, незаменими хранителни субстанции, фолиева киселина, калий и още доста други богатства. Сред най-незаменимите цитруси са портокалите, лимоните, грейпфрутът, помелото, мандарините, кумкуатът, кивито.

Изследванията демонстрират, че постоянната консумация на тези плодове може да понижи риска от съществени болести, като такива на сърдечносъдовата система, рак, хронични болести, камъни в бъбреците или разнообразни дегенеративни промени в мозъка и нервната система. Цитрусовите плодове са необикновено потребни и за вашата кожа.

Кои са 10-те съществени потребни свойства на цитрусите, поради които заслужават постоянно непокътнато място на трапезата?

1. Подпомагат здравето на мозъка.

Антиоксидантите и флавоноидите в цитрусовите сочни плодове поддържат функционалностите на мозъка и усъвършенстват проводимостта на нервните пътища, намалявайки риска от невродегенеративни болести, като болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер.

2. Намаляват риска от камъни в бъбреците.

Голямата централизация на минерали в цитрусите, както и тяхната сочност и плътност с фибри работи диуретично. Това понижава риска от формиране на камъни в бъбреците и инфекции на уринарния тракт.

3. Помагат в отслабването.

Наличието на забележително количество фибри в цитрусовите плодове оказва помощ за редуцирането на мазнините в тялото, изключително в коремната област. Чувствително добър резултат цитрусите дават в композиция с яйца или кисело мляко.

4. Предпазват сърдечносъдовата система.

Изследване, оповестено в списание Journal of Agricultural and Food Chemistry открива, че постоянното похапване най-малко по един цитрусов плод дневно понижава неприятния холестерол и триглицеридите, като в същото време подтиква потребния холестерол.

5. Предпазват от рак в храносмилателната система.

Концентрацията на фибри и антиоксиданти в цитрусите има удобен резултат върху храносмилателния тракт. Подпомагайки извеждането на токсините от стомаха и червата, цитрусите понижават риска от рак, който би могъл да възникне на разнообразни равнища в храносмилателната система.

6. Допринасят за усвояването на желязото.

Много дами имат проблем с абсорбцията на този по този начин значим минерал. Високите равнища на витамин С в цитрусовите плодове оказва помощ на тялото да усвои допустимо най-вече желязо, признато посредством храната.

7. Хидратират тялото.

Портокалите да вземем за пример са формирани най-вече от вода. В тази плодова течност се съдържат разтворени минерали, витамини, антиоксиданти, които я вършат още по-полезна. В допълнение фибрите в пулпата на плодовете носят още богатства на организма и укрепват действието на всички останали хранителни субстанции.

8. Стимулират имунната система.

Голямото количество витамин С и антиоксиданти в цитрусите оказват помощ на имунната система да работи добре. Не единствено че я укрепват, само че и оказват помощ за по-бързото превъзмогване на зародили вирусни инфекции.

9. Намаляват бръчките.

В основата на това магическо свойство на цитрусовите плодове е комбинацията от витамин С и антиоксиданти. Витамин С също е мощен антиоксидант, който подтиква синтеза на колаген в кожата, намалявайки бръчките и фините линии.

10. Облекчават подуването.

Борите се с газовете, чувството за тежест и отичане в червата, запекът? Яжте повече цитрусови плодове. Те способстват за балансирането на функционалността на червата, с помощта на фибрите в състава си, както и огромните количества вода.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР