Циститът представлява възпаление на пикочния мехур, а именно неговия лигавичен

...
Циститът представлява възпаление на пикочния мехур, а именно неговия лигавичен
Коментари Харесай

Цистит – всичко за възпалението на пикочния мехур

Циститът съставлява инфектиране на пикочния мехур, а точно неговия лигавичен пласт. Съществуват доста аргументи, водещи до възпалението му.
Пикочният мехур в тялото работи като контейнер. Той би трябвало да събере задоволително количество урина (при възрастен човек това е от 150 до 250 милилитра) и вследствие на инстикт, подсъзнателно, да освободи тази урина. Здравият пикочен мехур създава до 8 литра дневно. При всевъзможни нарушавания или възпаления, поражда заболяване известно като цистит. Пикочният мехур има няколко мембрани - лигавица, мускулатура и външната обвивка, която защищава пикочния мехур от външни въздействия вътре в тялото.
Нека поговорим за най-често срещаните:
От цистит страдат единствено дами – истина или не
Това не е изцяло правилно. Мъжете също страдат от цистит, въпреки и доста по-рядко от дамите. Жените са по-податливи на такива болести, вследствие на анатомични особености. При дамите уретрата е доста по-къса (достига 3-4 см), за разлика от при мъжете (15-20 см). Следователно, опцията за зараза, съпроводена от инфектиране лигавицата на пикочния мехур у дамите е доста по-висока.
Има и различен метод на зараза - хематогенен, т.е. посредством кръвта, надлежно лимфогенна, вследствие на лимфните връзки.
Статистика за цистит при дами и мъже
Най-често срещаната болест в урологичната процедура, е острото възпалението пикочния канал - цистит. Той се появява от всеки 100 000 души при 1000. Тази хилядна доминира в 75% е от дами.

При инфектиране на лигавицата на пикочния мехур, тя се свива, а съдовете се уголемяват. Самата обвивка става по-свободна и със свиването на органа, може да се нарани. По този метод, от време на време има урината има даже кръв. В същото време пикочният мехур не може да събере предписаното количество урина, затова даже 25-30 мл, подтикват към уриниране. Тоест, първите признаци на цистит са честото, мъчително уриниране, съпроводено от кръв в урината.
Кога да се търси лекарска помощ
Лекар би трябвало да се посети на втория ден, след появяването на признаците. Случва се, по този начин, че единият ден да има болежка и постоянно уриниране, а на втория ден да отшумяват. Това може да е индикатор за песъчинки, които са излезли.
Обикновено при изострен цистит положението се утежнява. Първо стартира постоянно уриниране, по-късно мъчително, по-късно непрекъснато зараждащи позиви и даже нараснала температура - до 38 и повече.
Какви инфекции провокират възпалението в пикочния мехур?
Има характерни полово излъчени инфекции. Микротравмите по време на сексуален акт са едни от тях. При дамите микроорганизмите могат да стигнат и вследствие на анатомичната конструкция. Това може да са гъбички, трихомонади, хламидия, микоплазма. Съществуват и инфекции, които живеят в организма. Такива са Escherichia coli.
В кой случай циститът не може да се избегне?
За появяването на цистит би трябвало да има „ удобна ” обстановка. Нещо, което да наруши естествената работа на пикочния орган. Това може да е хипотермия, намаляване на имунната система, постоянно задържане на урина вследствие на разнообразни условия. Такива са и причина за пораждане на възпаления на пикочния мехур. Възможно е да има възпалителни процеси в тазовите органи, ректума, при мъжете - простатит, уретрит, в преклонна възраст аденом на простатата. Тези болести, също могат да предизвикат появяването на цистит. Възможен е и присъщ фактор - това е свиване на уретрата, разредени сектори на пикочния мехур и други
Коя възраст е най-рискова към цистит?
Циститът няма съответна възрастова категория. Както децата, по този начин и учениците, по този начин в всички по-стари генерации, могат да се разболеят.
Циститът сезонно заболяване ли е?
От късна есен, до ранна пролет, е сезонът на цистита. Хипотермията на долните крака води до конвулсия на кръвоносните съдове в таза, надлежно и в пикочния мехур. Съдов конвулсия мехура може да предизвика задържане на урина. Когато човек задържа уринирането дълго време, пикочният мехур и кръвоносните съдове се свиват, това води до възпалението, наречено цистит.
Има ли рискова група за това заболяване?
От цистит най-често страдат хора, чиято работа и дежурство ги карат да задържат урина дълго време. Застрашени специалности са продавачите, водачите на камиони, както и хора, които работят с анилинови бои. Тези багрила, съдържат отрови и могат да допринесат освен за появяването на цистит, само че и да причинят рак на пикочния мехур.
Кои други фактори могат да причинят инфектиране на пикочния мехур?
Важна роля играят храната и алкохолът. Хората, които избират постоянно да ядат солена, пикантна, пушена храна, носят риск да отключат голям брой заболявания.
По време на интервала на лекуване е значимо да не се злоупотребява с тези артикули.
Ако приказваме за неприятни привички, то към тях се отнасят тютюнопушенето и алкохола. Те също могат да са даде за цистит.
Как се диагностицира циститът?
При подозрения за цистит е значимо да се направи ултразвук на цялата пикочна система и да се вземат проучвания на кръв и урина. Цистоскопията разрешава да се види вътрешната конструкция на уретрата и пикочния мехур. С помощта на цистоскопия може да получите доста информация, която не е налична с рентгенова фотография и ултразвук.
Колко лишава лекуването на цистит?
Ако няма затруднения, тогава изострен цистит се лекува в границите на 10 дни. При затруднения, интервалът изисква от две седмици до два месеца.
Рецидиви на цистит
Ако пациентът е страдал от цистит напролет, тогава вероятността да се развие подобен и през есента е огромна. Всъщност има доста фактори за наново заболяване.
Рецидиви се срещат и при дами, които употребяват спермициди (химикали, които унищожават сперматозоидите) като противозачатъчни.
Друг значим миг в проявата на рецидив. Микроорганизмите имат способността да прилепват към стените на пикочния мехур. Кръвта се филтрира от бъбреците, навлиза в пикочния мехур и микроорганизмите също могат да стигнат до там. И в случай че човек е болен, да вземем за пример, с възпалено гърло, тогава микроорганизмите, които са в пикочния мехур, се прилепват и стартират да се развъждат, като по този метод предизвикват инфектиране. Следователно, циститът постоянно е затруднение, след прекарани настинки. Не е чудно, че при лекуването на грип или настинки се предлага пиенето на доста течности. Колкото повече течности се употребяват по време на заболяване, толкоз по-лесно може да се изхвърлят нездравословните микроорганизми от тялото.
Какви са методите за предварителна защита на цистит?
Основното профилактично средство са фитопрепаратите с диуретичен резултат. Такива се намират в аптеките. Важен е приемът на диуретик, т.к. е най-бързият продан на урина, т.е. резултат на разреждане. Колкото повече течност консумираме, през интервала на лекуване, толкоз по-бързо става обмяната на антибиотици и по-бързо се измиват нездравословните микроорганизми. Важно е да се помни, че в разнообразни форми на инфектиране, се назначава надлежно лекуването.
Като цяло, с цел да обобщим, с цел да не се разболеете от цистит, би трябвало да пиете огромни количество течност - 1,5-2 литра дневно. Носете комфортни топли и водоустойчиви обувки, не злоупотребявайте с нездравословни храни и привички. Спазвайте персонална хигиена. Преди и след сексуален контакт и при първите признаци, потърсете здравна помощ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР