Циститът е изключително неприятно заболяване, което вгорчава живота. По правило

...
Циститът е изключително неприятно заболяване, което вгорчава живота. По правило
Коментари Харесай

Може ли да пипнем цистит от приятелка и 7 съвета как да се предпазим от него

Циститът е извънредно неприятно заболяване, което вгорчава живота. По предписание от него страдат дамите, като аргументите са две. Те имат един анатомичен минус спрямо мъжете: уретрата на дамите е по-къса. Освен това анусът и уретрата са ситуирани по-близо и това спомага за преместване на инфекцията, която в над 80% от случаите е с бактерията Ешерихия коли. Отслабена имунна система, каквато е тя постоянно в края на зимата, както и някои неточности в метода на живот също имат виновност за цистита.
Как тъкмо става заразяването
Има ли риск да прихванем микробите, в случай че употребяваме да вземем за пример една и съща тоалетна в службата или вкъщи, където някой различен е болен?
Пренасянето на бактериите е допустимо, само че няма заплаха да се заразим посредством тоалетната седалка, разясняват специалисти, представени от уеб страницата Bolenzdrav.com. Любопитното е, че нормално става дума за индиректна зараза.
Възможно е жена с цистит да не измие добре ръцете си, откакто е употребила тоалетната. След това трансферира бактерии на други предмети - кърпи, дръжки на вратите. Оттам патогените могат да доближат до ръцете на друга жена, която се заразява, докосвайки гениталната област, до момента в който върви в тоалетната.
Опасността да пипнете цистит от мръсни ръце е доста по-голяма, в сравнение с от капки урина на различен човек в общата тоалетна, предизвестяват лекарите. Затова главният съвет за профилактика е да си мием по-често и грижливо ръцете със сапун.
Освен бактерии, които населяват червата, други вероятни причинители на възпалението на пикочния мехур може да са някои гъбички, избрани вируси и бактерии като стафилококи или Proteus mirabilis.
Циститът може да се задейства и от полово излъчени патогени, въпреки това да става по-рядко. Те включват гонококи (причиняват гонорея) и хламидия. Хламидиите може да провокират хронично инфектиране на матката, фалопиевите тръби и яйчниците. Ако инфекцията на пикочния мехур се дължи на полово излъчени патогени, значимо е да се лекува и половият сътрудник. По този метод може да се избегне наново заразяване.
Хормонални проблеми и слаб имунитет улесняват инфекцията
В доста случаи обаче човек не се заразява от други хора с цистит. В червата на всеки човек живеят обикновено разнообразни бактерии, които там не предизвикват вреди. Ако обаче попаднат в уретрата заради анатомичната непосредственост, може да стартират да се развъждат интензивно и да се придвижат нагоре по пикочните пътища. Там към този момент предизвикват инфектиране.
Тялото ни има естествени механизми, с цел да се оправи с пикочна зараза. Киселата среда на влагалището пречи за навлизане във вътрешността на бактериите. При уриниране пък бактериите се изхвърлят по натурален метод на открито. Тази естествена отбрана може да не сработи от време на време, а аргументите нормално са:
• Отслабена имунна система (поради диабет, стрес, лекарства или физическо претоварване);
• Хормонални промени. Ниският естроген (например към менопаузата) понижава броя на лактобацилите, които обезпечават киселинната защитна функционалност във влагалището;
• Престараване с интимната хигиена. Прекалено доста сапун или съкровен лосион може да отслаби естествената защитна функционалност на лигавиците;
• Недостатъчен банкет на течности. Ако не пиете задоволително вода, чай, сокове, няма по какъв начин пикочните пътища да се прочистят по натурален път;
• Повече секс. Този вид цистит се назовава още “цистит на медения месец”. Прекаленото раздразнение на вагиналната лигавици понижава естествената им защитна функционалност. Този вид цистит постоянно се среща при започване на връзката, по тази причина го назовават " цистит на медения месец ".
• Основни болести (камъни в бъбреците) или малформации на пикочните пътища (твърде къса или прекомерно стеснена уретра).
Бактериите, които предизвикват цистит, може да попаднат на ръцете ви и на доста публични места:
• Количката в супермаркета;
• Обществени екрани - да вземем за пример на банкоматите;
• Дръжките на вратите или вътре в градския превоз.
След като бактериите са попаднали към този момент на ръцете, преместването им в интимната област е елементарно при последващо прилагане на тоалетната.
Как да се пазим от цистит
Има обаче разнообразни ограничения, които могат да оказват помощ да се предпазите от инфектиране на пикочния мехур, изключително в случай че то постоянно ви навестява.
1. Най-важният съвет е да пиете задоволително течности, най-добре вода, чай или пресни сокове. Така промивате пикочния мехур и е по-малко евентуално патогените да се задържат там.
2. Помислете за подобаващи контрацептиви. Ако имате податливост към цистит, използвайте презервативи. Те са много добра отбрана от патогени. Механични контрацептиви като диафрагми и спирали, както и спермицидни кремове, не са подобаващи в тази ситуация.
3. Не отлагайте вървене по дребна потребност! Задържането на урината е изключително нездравословно, предвид на инфекциите. Не чакайте пикочния мехур да се препълни, ходете до тоалетната почти един път на два часа. Винаги уринирайте след сексуален контакт, по този начин промивате по натурален метод микробите и рискът от зараза пада.
4. Спазвайте добра хигиена в интимната област! Не използвайте сапуни или дезинфектиращи, парфюмирани артикули. Само вода е задоволително за всекидневното измиване. След вървене по огромна потребност постоянно се бършете начело обратно. Така бактериите от стомашно-чревния тракт няма да попаднат в пикочните пътища.
5. Пазете се от настинка! Избягвайте преохлаждане и настинка, без значение за коя част от тялото става дума. Най-вече пазете корема и кръста добре затоплени.
6. Избирайте уместно долни дрехи. Купувайте долни дрехи от памук, което може да се пере и на висока температура (60 градуса). Гледайте то да не е прекомерно впито, с цел да не нервира сензитивната кожа в гениталиите. В този смисъл бельото вид “прашка” е извънредно неуместно за дами, които страдат от цистит.
7. Предпазване с лечебни растения. Остър цистит няма да мине единствено с билки. Лекарят ще ви предложи подобаващ антибиотик, в случай че възпалението и болката са прекомерно мощни. След това се вършат контролни проучвания за бактерии в урината и в случай че процесът е овладян, може да се продължи с пречистване на пикочните пътища за към месец благодарение на билки и добавки. Тази естествена терапия може да се употребява и за профилактика.
Билките, които се предлагат за задачата, са енчец, очиболец, полски хвощ, дръжки от череши, коса от царевица, листа от бреза, хвощ, брош, гръмотрън и други. Много хвалена е и алената боровинка, въпреки експертите спорят за резултата от нея. Някои я предлагат като част от лечението, а други считат, че от нея няма кой знае каква изгода.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР