Цистит - това е възпаление на пикочния мехур. От това

...
Цистит - това е възпаление на пикочния мехур. От това
Коментари Харесай

Цистит при котката

Цистит - това е инфектиране на пикочния мехур. От това заболяване не страдат единствено хората, само че даже и някои животни. Симптомите на котешки цистит могат да се виждат още в началния етап, когато животинката стартира да става безпокойна, постоянно и мъчително да върви до тоалетна. Възпалението може бързо и дейно да се излекува, в случай че не отлагате визитата до ветеринар.

Как протича котешкият цистит?

Това е възпалително заболяване, като то може да бъде първично или вторично. По-често се среща при женските котки, заради особеностите на уретрата им и дължина. Съществуват няколко типа цистит, като те се отличава по своята активност и дълготрайност на симптоматиката. Началната фаза на котешки цистит се лекува най-лесно и бързо, до момента в който при хроничната лекуването е доста дълго и комплицирано.

Острата форма на заболяване се характеризира с бързото развиване на възпалителния развой. Котката е неспокойна, изпитва болки при уриниране и даже постоянно не съумява да стигне до котешката тоалетна, заради честите позиви за уриниране. Симптомите на котешки цистит се появяват няколко часа откакто инфекцията е проникнала.

Хроническата форма на болестта котешки цистит се дължи на обстоятелството, че при острата не е обърнато задоволително внимание на лекуването или то не е било задоволително дълготрайно. При него се понижава имунитета на домашния любим и като цяло въздейства отрицателно на здравето му, даже в случай че липсва симптоматика.

 Котката би трябвало да пие доста вода при цистит

Причини за котешкия цистит

При котките болестта котешки цистит се появява най-често вследствие от изстудяване. Така да вземем за пример може да възникне след разходка на открито, в случай че е било доста хладно и дъждовно. Сънят на бетонна повърхнина също може да е причина за котешки цистит.

Ако най-малко един път домашния ви любим е страдал от цистит, тогава е изключително значимо да се пази от изстудяване, което, от своя страна, може да бъде причина за наново пораждане на възпалението. Към другите аргументи могат да се отнесат инфекциозните болести, гъбички при котките, нарушавания в метаболитните процеси и други.

Диагностика и лекуване на котешки цистит

За да се сложи вярна диагноза на котката ви, би трябвало да посетите ветеринар, който ще прегледа животното и ще назначи нужните разбори, с цел да се удостовери диагнозата. Едва по-късно ще предпише избраната терапия за лекуване на котешки цистит. Ще се наложи да се вземе кръв за биохимия, като това ще даде конкретика по отношение на това, каква е степента на провалянето на пикочо-отделителната система. Също по този начин, несъмнено, ще се изследва и котешката урина.

 При подозрение за котешки цистит посетете ветеринар

Важно е от време на време да ходите на профилактични прегледи на ветеринар. Така ще можете да се предпазите от доста неприятни последствия за здравето на вашата котка, само че и просто да сте спокойни за това, че домашния ви любим е напълно здрав. Не забравяйте и за постоянния банкет на разнообразни минерали и витамини за котки, укрепващи имунната система на питомеца ви.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР