ЦИК работи активни по организацията на местните избори. Приели сме

...
ЦИК работи активни по организацията на местните избори. Приели сме
Коментари Харесай

ЦИК с първи разяснения за предстоящия местен вот

ЦИК работи дейни по организацията на локалните избори. Приели сме напътствието към гласоподаватели и претенденти какво значи условието за уседналост ". Това съобщи Росица Матева, представител на ЦИК.

" Приели сме и периода за регистрацията на партии и обединения, която стартира на 4-ти септември и ще завърши на 13 -ти септември. 160 общински изборни комисии са назначени, които са съгласувани с политическите сили. Започнали сме изяснителна акция, имаме графа въпроси и отговори я раздел локални избори 2023г. ", сподели още Матева. Тя разясни, че софтуерът на машините би трябвало да бъде надграден. " Непрекъснато сме в преписка със основателя на софтуера, изпратили сме техническите ни условия, чакаме отговор в границите на 10 дни както и каква ще бъде цената ", съобщи представителят на ЦИК.

Камелия Нейкова, ръководител на ЦИК, акцентира, че на 29 октомври жителите ще имат опция да гласоподават за избор на кмет на община, общински съветници, кмет на кметства и районни кметове на София Варна и Пловдив . " Тези избори са свързани с огромна подготовка, защото се назначават 265 общински изборни комисии на територията на всяка община ", сподели Нейкова.

Тя разясни, че подготовката върви умерено съгласно проекта, направен от ЦИК. " До момента сме приели голям брой от своите решения, с цел да може в точния момент всички участници в изборите за имат нужната информация, както и гласоподавателите да се срещнат с частта от изборния развой, която ги интересува ", разясни ръководителят на ЦИК. 

Преди седмица ЦИК утвърди образците на бюлетините за локалния избор. А държавното управление планува средства в размер на 151 млн. лв.. За съпоставяне за изборите 2 в 1 през ноември 2021 година, когато гласувахме по едно и също време за президент и парламент, страната беше заделила 124 млн. лева В сегашната сума не са включени разноските, които ЦИК ще направи за обезпечаването на машинното гласоподаване. Изборните комисари оповестиха социална поръчка за съвсем 10 млн. лева. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР