ЦИК отмени машинното гласуване и на двата тура на изборите

...
ЦИК отмени машинното гласуване и на двата тура на изборите
Коментари Харесай

ЦИК отмени машинния вот

ЦИК анулира машинното гласоподаване и на двата тура на изборите за локална власт след абсурда със записаните от зам.-министъра на електроното ръководство Михаил Стойнов кодове на машините

Случаят е документиран от ДАНС, а по-рано през днешния ден Стойчев бе разпитван в организацията за противозаконните му дейности.

Заради това в неделя, 29-и октомври, както и на втория тур на локалните избори на 5-и ноември ще се гласоподава единствено с хартиени бюлетини.

Уклончив беше единствено заместник-председателят на ЦИК от квотата на ППДБ Цветозар Томов, който изиска да се даде два часа период на министъра на електронното ръководство Йоловски да отговори дали ще има засвидетелствуване на изборните устройства.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова назова решението на Комисията доста мъчно, само че по думите ѝ е „ значимо доверието, което през днешния ден е било компрометирано, за което ЦИК няма никакво отношение във връзка основаната „ срамна обстановка “.

В претекстовете за решението, с което се анулира машинния избор тази неделя и идната на балотажа, е записано, че е получена информация от ДАНС и от министъра на електронното ръководство в персонална среща с него по-рано през днешния ден, а по-късно денем от него е получено писмо по отношение на удостоверяването на устройствата.

Самото писмо на министъра гласи, че към сегашния миг няма решение за засвидетелствуване на машините. Това обаче е изискване по Изборния кодекс, с цел да се гласоподава с машините.

Затова ЦИК с 12 гласа „ ЗА “ утвърди в неделя да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини, както и на балотажа на 5-и ноември идната седмица.

Цветозар Томов употребява негативен избор при гласуването.

Той и Любомир Георгиев, който съставлява същата политическа групировка като Томов, а точно ППДБ, гласоподаваха срещу, тъй като нямало писмен отчет от Министерство на електронното ръководство за удостоверяването на машините.

Според Цветозар Томов казусът не е толкоз неналичието на отчета, а че през днешния ден ЦИК е подчинила волята си на разнообразни политически обединения.

Това предизвика Камелия Нейкова, която сподели, че за основаната „ срамна обстановка “ не е отговорна Централната изборна комисия, а „ необичайно “ са се държали други институции, само че тя се въздържа да ги назове поименно.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР