ЦИК одобри изборните книжа, които представляват протоколите на СИК и

...
ЦИК одобри изборните книжа, които представляват протоколите на СИК и
Коментари Харесай

СИК няма да сумира резултата в секциите, където има гласуване и с хартия, и с машина

ЦИК утвърди изборните бумаги, които съставляват протоколите на СИК и на ОИК. Постарахме се протоколът да бъде банален и улеснен за попълване от СИК, като в секциите, в които ще има гласоподаване и с хартиени, и с машинни бюлетини СИК няма да сумират резултата от двата типа гласоподаване. Това съобщи заместник-председателят на ЦИК Росица Матева, представена от БГНЕС.

„ Ще открият резултата на първо време от гласуването с хартиени бюлетини, ще го запишат „ сбор открити в кутията открити бюлетини, недействителни бюлетини, действителни бюлетини с избор „ не поддържам никого “, по-късно разпределението по партии и обединения, и общият брой действителни гласове по партии и обединения. Едва по-късно ще открият резултата от гласуването с машинни бюлетини и по същия метод ще го запишат в протокола. Общият резултат ще бъде сумиран в изчислителния пункт на ОИК “, посочи Матева, като акцентира, че се надяват този път по този метод СИК да не позволяват толкоз неточности, колкото бяха позволени на 2 април т.г., когато също имаше смесено гласоподаване.

Предизборната акция протича умерено. Получени са единствено два сигнала за предизборни нарушавания, които не са изключително тежки, препратени са към съответните ОИК, добави тя.

Матева заяви, че не престават инспекциите на претендентите за общински съветници, кметове на общини, кметове на кметства и кметове на региони. Тя означи, че малко повече от 30 хиляди са претендентите за общински съветници, към 1360 са претендентите за кметове на община, към 400 са претендентите за кметове на регион.

Матева разяснява, че методът на изписване на записаните партии, обединения и локални обединения ще бъде идентичен за цялата страна. „ Има тук-там локални обединения, които са с доста дълги имена и даже част от тях не могат да се съберат в бюлетината, тъй че ЦИК ще вземе решение и ще реши въпроса по най-хубавия вероятен метод за партиите и обединенията. За страдание, изписването на цялото име на локалната коалиция, което съдържа в себе си имената на всички съставни партии и обединения, с цел да е изписано цялото върху бюлетината, в множеството случаите ще се наложи да бъде с доста, доста малък шрифт “, сподели още тя и уточни, че се търси решение на въпроса.

Все още не е ясно какъв брой машини ще се употребяват на тези локални избори, защото към момента не е завършила работата по двете публични поръчки и няма подписан контракт.

Матева посочи 6600 са претендентите за кметове на кметства.

„ Има много претенденти, които, за жалост, са назначени за членове на СИК, имаше и такива, които бяха членове на ОИК, само че ги освободихме като членове на ОИК “, сподели заместник-председателят на ЦИК.

Матева разгласи, че през днешния ден изтича срокът, в който се разгласяват изборните описи от общинските администрации, които включват гласоподаватели, жители на други страни на Европейски Съюз, които имат право да гласоподават, тъй че те могат да се ревизират и в случай че не са включени в тези описи, да подхващат нужните ограничения.

Днес изтича и срокът, в който записаните за присъединяване в тези избори партии, обединения, локални обединения и инициативни комитети следва да изпратят нужната информация на Сметната палата, с цел да бъдат включени в регистъра, който поддържа Сметната палата.

„ До 14 октомври гласоподаватели, които имат друг регистриран сегашен адрес от непрекъснати си подобен и желаят да гласоподават по този сегашен адрес, следва да подадат заявление до общинската администрация по сегашния адрес, с цел да бъдат включени в изборните описи и да гласоподават по този сегашен адрес “, акцентира Матева.

Тя обърна внимание, че гласоподаватели с регистриран сегашен адрес, в случай че не са подали заявление до 14 октомври да бъдат включени в листата за гласоподаване по този сегашен адрес, няма да могат да гласоподават там и няма да могат да бъдат дописвани в изборния ден, с цел да гласоподават по сегашния адрес, те ще попадат в изборните описи по непрекъснатия си адрес.

До 14 октомври гласоподаватели, които имат трайно увреждания, които не им разрешават да отидат до изборното помещение да гласоподават, следва да подадат заявление за гласоподаване с преносима изборна кутия. „ Избиратели с увреждания в напредването и други такива могат да гласоподават в специфични секции, които се обособяват на подобаващи места в постройките, в които има СИК. Обикновено са на партерния етаж. Обособени са по този начин пространствата, че да могат да гласоподават и хора, които се придвижват с помощни средства “, изясни още заместник-председателят на ЦИК, като добави, че гласоподавателите могат да се срещнат с тази информация на интернет страницата на ЦИК.

Матева уточни, че в това решения са планували при опция на общинските администрации да бъдат планувани пред изборните пространства в тези СИК брайлови шаблони, с цел да могат да се срещнат тези гласоподаватели, които имат повредено зрение, с кандидатските листи без да е нужна непозната помощ.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР