ЦИК очаква министърът на електронното управление да информира комисията какви

...
ЦИК очаква министърът на електронното управление да информира комисията какви
Коментари Харесай

ЦИК чака министерството на електронното управление да каже какво ще предприеме след решението на ВАС

ЦИК чака министърът на електронното ръководство да осведоми комисията какви дейности ще предприеме по привеждане в сходство със закона на процедурата, без съществуването на която ЦИК не може да организира машинно гласоподаване на втори тур. Това сподели за Българска телеграфна агенция ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова по отношение на решението на Върховния административен съд през вчерашния ден, което върна машините за гласоподаване на балотажа на локалните избори на 5 ноември.

В претекстовете си магистратите записаха, че решението на ЦИК е незаконосъобразнo в частта за балотажа. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, извършени на 29 октомври, жалбите, позволени за разглеждане, бяха отхвърлени.

От решението на Върховен административен съд излиза наяве, че решението на ЦИК от 27 октомври за метода на гласоподаване на първи тур е законосъобразно, уточни Нейкова. Тя означи, че Съдът приема, че на процедура министърът на електронното ръководство не е провел законосъобразна процедура по засвидетелствуване на сходството на софтуера за гласоподаване и на машините с условията на Изборния кодекс, защото той няма право да делегира своите пълномощия на друго лице, в тази ситуация на зам.-министъра на електронното ръководство.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР